Håret avslöjar om du stressar

Annons
Annons
Annons

Genom att göra en analys av dina hårstrån kan man få svar på hur stressad du varit den senaste tiden samt urskilja om man ligger i riskzonen för att drabbas av hjärtinfarkt. Det menar en grupp forskare i Kanada som har tagit fram en ny metod som går ut på att mäta nivåerna av ett hormon som lagras i håret.

Det har sedan länge varit känt att det finns ett samband mellan olika stressfaktorer, som jobb, äktenskaps- och ekonomiska problem och risken att utveckla hjärt-kärlsjukdomar och att till exempel drabbas av hjärtattack. För första gången har nu forskare lyckats ta fram biologiska markörer som visar att stress spelar en betydande roll i sjukdomsutvecklingen, skriver Sveriges Televisions Vetenskapsnyheter på nätet.

Det är två forskare vid University of Western Ontario i Kanada som ligger bakom studien. De har mätt nivåerna av hormonet kortisol i håret hos människor som haft hjärtattack, genom att mäta hur hormonnivåerna förändrats tiden innan patienten insjuknade. Och studieresultaten visar att var att kortisolnivåerna steg i takt med att patienterna närmat sig tillfället då han eller hon drabbades av infarkt, rapporterar SVT.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons