Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Beteendeterapi på internet hjälper mot sömnlöshet


Publicerad den: 2009-07-08

Annons

Nio veckors behandling med kognitiv beteendeterapi på internet hjälper mot sömnlöshet, enligt en ny studie. Och effekten finns kvar även ett halvår efter behandlingen.
– Det är påfallande tydliga resultat. Det verkar ju som om man blir nästan problemfri efter behandlingen, säger Torbjörn Åkerstedt, sömnforskare och professor vid Karolinska institutet och Stockholms universitet till Dagens Nyheter.

Åkerstedt har tagit del av de nya resultaten som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Archives of general psychiatry. Kognitiv beteendeterapi (KBT) mot sömnproblem går ut på att bryta dåliga vanor och tankar om sömn. Terapin har visat sig vara lika effektiv som receptbelagda mediciner mot sömnlöshet. I den nya studien har forskare i USA och Kanada tillverkat ett datorprogram som så långt som möjligt ska efterlikna en KBT-behandling ansikte mot ansikte med en terapeut.

Annons
Annons

De 44 deltagarna i studien hade haft svårt att sova i mer än tio år, i övrigt var de friska. Hälften av dem använde programmet medan den andra hälften var en kontrollgrupp som inte fick någon behandling alls. De som fick den helt datorbaserade behandlingen i nio veckor blev så mycket bättre att de inte längre uppfyllde diagnoskraven för sömnlöshet. En uppföljning visade att de sov precis lika gott ett halvår senare. Även om behandling på internet inte passar alla så kan den vara ett viktigt första steg, enligt forskarna bakom studien. De hoppas att tekniken ska leda till att dyrbar terapi med riktiga psykologer går till de patienter som verkligen behöver den.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-08-28 16:35 (9 år sen)

    Och när kommer hjälpen för oss med insomna?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.