Arbetsplatser dåliga på att förebygga stress

Upplever du stress på din arbetsplats? Nya siffror från Arbetsmiljöverket visar att varannan arbetsplats saknar en plan för att förebygga stress hos sina medarbetare. I år har man låtit granska kommunikations- och informationsbranschen och funnit att det kan vara minst lika stressigt där som inom hotell- och restaurang.

erika-sjoo
Publicerad den: 2015-10-23
Författare: Erika Sjöö, Redaktör

Annons

Arbetsmiljöverket har låtit inspektera 1 600 arbetsplatser och funnit att hälften av dem inte jobbar förebyggande mot stress, det rapporterar Sveriges Radio. Arbetsplatserna lever alltså inte upp till de krav som finns om att jobba förebyggande mot arbetsrelaterad stress, åtgärda eventuella brister och följa upp åtgärderna.

Stressigt på många olika arbetsplatser

Förra året lät Arbetsmiljöverket granska branscher som hotell- och restaurang och förskola där man sedan innan visste att det förekom brister när det kommer till förebyggande stress. I år har man låtit granska branscher som juridisk och ekonomisk konsultverksamhet samt kommunikations- och informationsbranschen och funnit att det är lika stressigt där.

Britt-Marie Henriksson som är projektledare för Arbetsmiljöverkets kampanj tror att okunskap är anledningen till att så få lever upp till kraven kring att jobba förebyggande mot stress.

Annons
Annons

– De signaler vi har fått i samband med det här är ju bland annat att man uttrycker att man har svår att veta hur och på vilket sätt man ska jobba med frågan, säger Britt-Marie Henriksson till Sveriges Radio.

Hon säger också att hon ser allvarligt på de nya siffrorna.

– Jag tycker ju givetvis att det är allvarligt, över hälften är ändå stor del. Med tanke på att vi hela tiden vet att ohälsan inom området ständigt ökar så är det allvarligt att man inte jobbar mer med att försöka förebygga arbetsrelaterad stress.

Annons
Annons

Upplever du att det är stressigt på din arbetsplats? Hur hanterar du stress? Diskutera gärna i kommentarsfältet under artikeln.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons