Forum Stress och utmattningssyndrom


Vad kan man göra åt stress?

Har just varit hos tandläkaren och fått veta att jag gnisslar tänder. Mitt blodtryck är skyhögt, min mage är hyperaktiv och min stresströskel är alldeles för låg, vilket innebär att det behövs väldigt lite för att jag ska reagera. Jag har en snäll man och ett jobb som jag trivs med, så jag misstänker att det är gammal stress som ligger och skräpar, plus att jag oroar mig för mycket för framtiden och inte kan ta dagen som den kommer. Är det någon som har ett bra tips på hur man bekämpar stress? Fortsätter det så här får jag verkligen anledning att oroa mig.

Försök hitta någon att prata med, typ kurator/psykolog för att bli av med gammal stress, alltså göra upp med det gamla. Försök att börja med yoga eller annan form av avslappnande träning. Kanske en spikmatta att ligga på för total avslappning. Alla sätt är bra förutom de dåliga. Men du måste hitta tid för dig där du kan dra ner på takten. Kram och lycka till! /Trinan


Du skriver att du har en snäll man och ett jobb du trivs med, ändå oroar du dig för framtiden? Du har svårt att ta dagen som den kommer... Ja, du behöver kanske gå på nån form av terapi, kbt är en form av terapi där du kan få hjälp med dina tankar... hur du tänker här och nu. Det kan vara gamla erfarenheter som skapar oro inför framtiden, rädsla att det du upplevt tidigare ska återupprepas... det kan du få hjälp med i terapin också. Att bearbeta dina egna tankebanor och försöka se mer hoppfullt och positivt på framtiden. Att försöka se det positiva i nuet... Du har kanske fullt upp i din vardag? Inga pauser? Inga återhämtningsstunder för dig själv? Jag har varit stress-sjuk i fyra år och har insett vikten av att vila och återhämta mig. Även roliga aktiviteter tar energi... och man behöver vila även från sånt emellanåt. Ta pauser i livet... uppleva stillhet... Ta ett djupt andetag och unna dig själv en kvart utan några "måsten" då och då... Klarar du inte att bromsa ner farten i din vardag av egen kraft, så överväg terapin... Julkram!

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons