Forum Stress och utmattningssyndrom


Talsvårighet...stress?

Hejsan. Jag har senaste veckan börjat få svårare att tala. Har aldrig förr haft svårt att formulera ord eller sluddrat utan har tvärtom pratat mycket och ofta...och snabbt. Men nu har jag som sagt börjat erfara talsvårigheter, som t.ex. att munnen inte hinner med när jag ska säga nåt jag tänker. Jag "säger det" men munnen hinner inte riktigt med och nåt ord mitt i meningen sluddras till och jag får börja om. Det går bra om jag pratar sakta och tänker efter när jag talar men så fort jag blir engagerad och pratar fortare så sluddrar jag tappar ord. Det är inte såhär hela tiden utan det går i vågor under dagen. Kan detta vara stressrelaterat? Har ingen aning om vad det kan bero på och eftersom detta forum saknar en "Övrigt"-del så tänkte jag att jag kunde lägga det här. vore tacksam för svar snart eftersom jag börjar bli lite orolig här, och vore också glad om någon kunde vidaredirigera mig till en annan avdelning om det finns en lämpligare. tack

Jag tycker du ska börja med att ringa din vårdcentral och prata med sköterskan där för att höra om det är något som man ska vara orolig för. Jag har ingen aning, jag har en stressrelaterad sjukdom och har inte haft svårt med talet mer än när man är torr i munnen att det kan bli lite svårt att prata men då för att det är torrt. Good Luck! /Trinan


Jag håller med Trinan! Sök till din VC, gärna omgående. Jag tänker inte spekulera i vad det kan vara, då ökar vi bara stressnivån. Prata med en utbildad läkare. Snart.


Självklart kolla med vården så man inte missar något. Jag har svårigheter på samma sätt som du beskriver. Jag har även svårt att hänga med i ett samtal ibland. Men jag har en minnesstörning och så beror det lite på vilka mediciner jag tagit. Och så stressen, ångesten och resten av "bagaget". Hoppas du tagit kontakt redan, onödigt att dra på det och öka på stressen. Ingen fråga är för dum vet du. Kram


Jag känner igen mig i din beskrivning, har också svårt för att prata ibland numer. Känns som om hjärnan blir överbelastad och ut kommer inte alls det man vill skall komma ut. Har även svårt att hitta rätt ord ibland numer från att tidigare aldrig haft det problemet. Känner dock att det går lite i perioder beroende på hur jag själv mår. Har även haft en period då jag trodde jag skulle bli döv, kunde inte höra vad folk sa när det var stimmigt runt ikring. Kan det vara ett sätt för hjärnan att minska belastningen på sig själv?


Det går i perioder för mig, ibland tappar jag ord liksom. Tror det beror mycket på stress och att hjärnan är mitt uppe i något annat en det jag igentligen pratar om.


Känner igen mig och jag har inte vågat säga till någon om det men mina barn har påpekat att jag sluddrar eller att det blir halva ord. jag har trott att det har berott på mina mediciner.


Husmusen Hejsan! Jag har detta problemet också, kan tänka en sak men öppnar munnen och säger något helt annat, tycker det är pinsamt! Jag sökte läkare och fick göra lite tester, skriva, prata osv. De kom fram till att om man har mycket stress, mycket att tänka på eller har smärta så kan detta påverka tal och osv. Så sök!


Jag har också haft svårt att prata de senaste månaderna. Har även haft en hel del muskelsymptom som ryckningar, värk och uttröttningskänsla senaste halvåret. Var rejält orolig över detta ett tag och har tagit en hel del prover och träffat två neurologer. Nu har jag lugnat ner mig och talsvårigheterna har minskat. En av neurologerna sa att det var typiskt stressrelaterade symptom. Har tidigare haft svårt att acceptera det eftersom jag inte känner mig det minsta stressad. Men stress kan ju vara annat än hög arbetsbelastning på jobbet och jag har förstått att jag nog ändå går igenom något slags livskris just nu. En terapeut förklarade att om man har saker i sitt liv som man borde, men inte orkar ta tag i, så kan kroppen utveckla symptom som man kan fokusera på istället – ett sätt att tillfälligt slippa undan. Det är det som kallas somatisering. Hoppas du får bukt med dina talsvårigheter – självklart ska man ta sånt på allvar, men jag tror inte att du behöver oroa dig.


Jag har exakt samma sak. Jag vet inte riktigt när det började men varje gång jag pratar med någon ny person (dvs inte nära vän) så sluddrar jag ofta med orden när man talar för fort. Stress verkar vara boven bakom detta eftersom det bygger upp mycket stress fort då det sker. Men jag har haft det i ett par år och verkar inte vilja lätta på sig.


hej jag läste i din blogg, jag har stressutlöst depression sedan flera år tillbaka. Jag känner igen problemet du beskriver, jag har problem med minnet, tänker en sak och säger en annan, när jag skriver ibland så hoppar jag över bokstäver utan att jag ser det. Om det är mycket socialt eller tänkande kan jag få som att huvuvdet stelnar, känns som tankar far runt i kaos i en rasande fart. Måste då helst blunda och skärma av mig från alla intryck. Det är oftast i pressade eller stressande situationer jag måste focusera och tala riktigt långsamt. Jag har varit på minnes mottagningen och genomgått utredning om det var en demens sjukdom på gång, men de kom fram till att det är stressrelaterat och blir bättre så småningom. Vet inte om det hjälpte dig något,,Kram

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons