Forum Stress & utmattningssyndrom


sömn och stress

Hej Har svårt med sömnen. Vaknar ofta. Stressar och jobbar för mycket som många andra, antar jag. Men om jag bara kunde komma ner i varv på kvällen, kanske jag kan få det att funka? Skulle vilja höra om någon har haft erfarenhet av meditation, KBT eller mindfulness, eller nån annan metod? Theresia

hej! har haft erfarenhet av kbt och tycker att detta funkar bra dock tycker jag inte att det funkar på djupet. mitt tankesätt ändrades med kbt men jag tycker inte att det gräver så djupt. har provat olika sorts avslappning och detta funkar ganska bra, t.ex. när man sätter på en lugn skiva och del för del spänner kroppen. man börjar t.ex. med att spänna nacken och så går man vidare till armen osv.. men det bästa tycker jag är att försöka rensa huvudet. prata med någon. snurrar det för mycket däruppe så har man oftast svårt att slappna av är min erfarenhet. lycka till hoppas det ordnar sig.


Nja, jag vet inte hur du menar nu... menar du att du ska fortsätta med att "jobba för mycket" under dagen och sen "bara stänga av" när det blir kväll? Nu menar jag inte att vara otrevlig alls... hoppas du inte tar det så. Men vad jag tror är att du behöver sortera lite bland dina engagemang... få tid över till att göra "ingenting". Ha tid till pauser under dagen, inte bara till kvällen. Som en sån sak som lunchrasten t ex... tänka o tala om jobb då borde vara tabu, då behöver man rast. Fikapauser på jobbet likaså. Innan jag blev utbränd (ser jag nu i efterhand) så var det så för mig att under rasterna talade vi jobb också... suck. På fritiden använde jag en stor del av min tankeverksamhet till att fundera över arbetet. Så det jag saknade var "fritid" när jag inte var engagerad i mitt arbete. Andra har kanske många åtaganden på fritiden, som rör annat. Sånt som gör att människor inte tar sig tid med sig själv. Sitt eget mående... Många är fostrade att bry sig om andra i omgivningen, men glömmer sig själva. Det kan vara en orsak till att vissa blir utbrända och andra inte. De som klarar att tänka på sig själv i första hand klarar sig nog ifrån utbrändheten också. De som prioriterar sig själv i livet. Hoppas du är en av dem Theresia, som klarar att tänka på dig själv först o främst. Du verkar ju iallafall ha kommit till insikten att du behöver förändra något i ditt liv. Lycka till med det!


Hej! Jag tror du är inne på rätt spår när du tänker att du ska komma ner i varv på kvällarna. Skillnaden på positiv och negativ stress brukar ju anses vara om det som orsakar stressen är kul/upplivande eller skrämmande/tråkigt/bara jobbigt. Men jag tror att positiv stress är att kunna gå ner i varv mellan uppvarvningarna. Att kroppen får återhämtning i tillräcklig omfattning. Dit kan man nå med avslappningsövningar, hålla på med nån hobby osv. Det handlar också om ifall man har socialt stöd och hur mycket man upplever att man påverka sin situation. Här kommer ett par länkar som är värda att titta på. http://www.alecta.se/Om-Alecta/Halsa/ http://www.stressmottagningen.com Båda har bra information och goda råd som kan passa för många. Lycka till!

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons