Forum Stress & utmattningssyndrom


Någon som har liknande stressrelaterade symptom?

Tänkte skriva om mina stressrelaterade symptom ifall någon har liknande symptom och de kan då kanske kännas lite mindre skrämmande.

Själv började mina stressrelaterade symptom i slutet av gymnasiet. Dessa kommer och går. Även om några försvunnit genom åren ökar bara antalet. Jag undrar ständigt vad som ska komma härnäst.
Det började med illamående. Jag fick gå in på toan ofta för att jag trodde jag skulle spy, gjorde sällan det men har mått väldigt illa. Detta finns inte kvar idag i samma utsträckning men jag mår illa ibland när jag stressat mycket. Idag är jag däremot illamående mer eller mindre varje dag när jag vaknar. Detta försvinner efter 30 min, men man kan lugnt säga att jag inte är en frukostmänniska.
Sedan var det huvudvärk. Mycket huvudvärk. Hade även migränanfall ca en gång i månaden, men detta försvann helt när jag gick ur gymnasiet och i samband med att jag började ta migränmediciner. Under migränanfallen spydde jag som en gris, hade en otroligt smärtsam huvudvärk (såklart), hade domningar i armar & käke och jag fick aura där nästan hela synfältet var påverkat. Det var som ett stort svart hål framför mig, vart jag än vände blicken. Idag har jag inte haft migrän på över ett år.
Nästa grej som skulle påverkas var synen. Framför mig kunde jag se små prickar som rör sig åt olika håll. Detta skulle kunna liknas vid myrornas krig på tv. Det är som att jag ser allt omkring mig genom ett myrornas krig filter. Kollar jag på något som är långt borta är det mera suddigt. Jag har inte blickat ut på horisonten på flera år för jag kan ändå inte se den. Väljer istället att hålla blicken på närmare håll. Det är oftast vita små myror som rör sig över syfältet, men tittar jag istället in i något som är väldigt ljust, som en dataskärm eller upp i himlen så blir de istället mörkare och som tydligare prickar. Om någon skulle be mig förklara hur ett måln ser ut så kan jag inte göra detta, de är väldigt ljusa och jobbiga att koncentrera sig på. Detta lider jag mycket av än idag; flera år senare och det märks väldigt tydligt hur mycket jag har stressat. Om jag varit på jobbet i fem dagar är den femte dagen som att ständigt få gå genom en tjock dimma. Vid ett tillfälle när detta var som värst stod jag och blickade ut över en kullerstensgata. Till min förfäran rörde sig kullerstenarna runt mig som om jag var ute på ett hav av flytande kullerstenar. Små mönster kan vara jobbiga och att läsa liten text kan ibland vara omöjligt. Men sedan när jag vilat två dagar försvinner symptomen nästan helt och jag kan gå ut och se små detaljer runt omkring mig. Exempelvis massa små blommor som jag inte orkat fokusera på tidigare.
Så var jag med lm en traumatisk händelse. Då jag tänker att min hjärna redan var svag vid detta tillfälle var det inte konstigt att jag skulle påverkas mycket av händelsen. Då gick jag in i ett chocktillstånd där allt runt omkring mig var svårt att registrera. Det var som att se på mig själv utifrån och jag hade inte förmågan att agera med människorna runt omkring mig. Detta finns kvar hos mig ännu, två år efter händelsen. I början kunde det komma ganska ofta och ibland hålla i sig en hel dag. Idag kommer det mer sällan ca 3 gånger på en vecka, men ibland håller det bara i sig i fem minuter, fast det finns även gånger då det kan hålla i sig i en timma. Det är som ett "anfall". Jag får huvudvärk på ett ställe i huvudet där jag tidigare aldrig haft det (min huvudvärk sitter på ett annat ställe) och sedan är det igång. Jag kan ofta bli väldigt deppig även om jag inte har någon anledning till att vara det. Första gången då jag fick det under en längre tid satt jag och grät, jag kunde inte se allt positivt som finns i mitt liv. Sedan när "anfallet" försvinner är jag precis som vanligt igen och kan inte förstå hur mina tankar hamnade där. Jag kan sätta mig för att kolla på en film men inte förstå samanhanget alls. Det ör som att min förmåga att känna de flesta känslor är helt frpnkopplat. Jag vet att jag borde känna något men jag kan inte registrera filmen alls. Inte heller handlingen kommer jag ihåg. Det är som att jag får närminnesförlust. En gång när jag körde blir händet det och jag fick jättesvårt att hålla mig på vägen. Jag krängde fram och tillbaka mellan sträcken i marke och det var väldigt läskigt. Idag har jag - precis som med varje stressymptom som dyker upp - sätt att hantera detta på. Jag brukar tänka på att det bara är tillfälligt och att det snart ska gå över. Men det är tufft, för det är väldigt läskigt. Varje gång är det som att världen gungar till under mina fötter och jag vet inte vad som är vad.
Övriga symptom som jag har ibland är ångest, sömnproblem, ingen aptit, rörig och glömsk. En pirrande känsla ovanpå huvudet, oftast är jag inte trött alls. Kan bli lite manisk då jag kan prestera på väldigt hög nivå för att sedan inte kunna prestera något alls. Det är som en enrgi som sitter enbart i huvudet, ibland är den på högvarv och ibland är hjärnenergin slut. Jag har inte kännt mig trött på flera år - Alltså den tröttheten man känner när ögonlocken går igen för att man behöver sova. Det ska heller inte blandas ihop med fysisk trötthet. Den fungerar ungefär som vanligt. Är jag exempelvis ute och springer blir jag fysiskt trött.

Jag mår bra av att motionera. Då blir hjärnaktiviteten mer stabil istället för att den ska vara väldigt låg eller gå på högvarv som om alla tankar snurrar runt där inne som en cyklon. Jag mår också bra av att sova ordentligt och av att helt enkelt inte stressa för mycket. Men det är väkdigt svårt i dagens samhälle som tycks vara öppbyggt på att vi ska stressa.

Det har också hjälpt mig att ta B12 vitaminer. Detta har jag kommit fram till själv och inte blivit rådgiven av någon läkare så ta det med en nyoa salt. Men jag har tagit B12 i ett halvår och på detta halvåret har min hjärna blivit mer stabil. När jag slutar ta dem i ens en vecka blir det värre igen. Så jag antar att jag har B12 brist.

Att gå till doktorn har inte hjälpt mig. Jag tycker det är för jävla dåligt som jag ska vara ärlig. Doktorerna säger att jag ska sluta stressa, de har inte varit villiga att göra något mer än att ta blodprov som inte visar på något. Jag blir skickad till terapeft och även om jag inser att det delvis är sykologiskt så är det inte så att terapeften kan behandla mina symptom. Jag har inte blivit skickad till någon specialist. Och det känns som att det inte finns någon hjälp att få. Jag jobbar inte heltidför det skulle jag inte klara av (jag jobbar 80%). Men all min energi går åt till jobbet och min lediga tid går åt till att vila. Jag är inte tillräckligt sjuk för att kunna vara sjukskriven och det går väldigt långsamt för mig att komma tillbaka och bli helt frisk. Ändå så går det ju åt rätt håll. Hjärntröttheten har minskat lite, jag mår inte illa lika ofta. Jag vet konsekvenerna av att stressa och jag försöker hålla mig hälsosam.

Är det någon som har liknande stressymptom? Dela gärna med er.

Var några månader sen du skrev denna tråd, men du kan kontakta mig på min mail om du vill snacka lite symptom. om du nu fortfarande lider av detta.

noa00@hotmail.com

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons