Forum Stress och utmattningssyndrom


ME eller Utmattningssyndrom?

Hur vet man skillnaden?
Jag har varit sjukskriven i mer än ett år. Läkarna har väl nu börjat luta åt att det kan vara utmattningssyndrom pga hur jag levt mitt liv tidigare med dåligt förhållande, mycket jobb, bilolycka, ständig huvudvärk. De anser att jag stressat sönder mig och därmed antagligen har utmattningssyndrom. De har inte direkt gjort något åt saken mer än att sjukskriva mig, behandlingen lyser med sin frånvaro förutom ett litet minnestest som en arbetsterapeut genomförde på mig som konstaterade det jag redan visste.
Jag jobbade i Norge och under ett möte med min chef och NAV så blev jag utfrågad av NAV representanten, mest ja och nej frågor. Nu är ju inte hon någon läkare och jag tog inte så mycket vid det just där och då. Men efter att hon var klar med sin utfrågning så ansåg hon att hade jag haft en adress i Norge så hade hon skickat mig till en klinik för utredning av ME med en gång.
Tog upp detta med läkaren som inte hade en aning om vad ME är. Efter lite googlande från hans sida så kliade han sig i huvudet och svarade; Jaha, men det där är ju lite av en hittepåsjukdom så det tror jag nog inte du har. 
Började googla ordentligt själv för nån dag sen för att kolla upp utmattningssyndrom (min koncentration är som bortblåst när det gäller att läsa saker jag egentligen inte tycker är så intressanta, dessutom vill jag inte läsa mig till att diagnotisera mig själv) En del av det stämde, men väldigt mycket kände jag inte alls igen mig i. 
Googlade ju såklart ME också, och symptomen är ju rätt lika på dessa diagnoser, men det innehöll en hel del fler punkter som passade in på mig. 
Har iaf fått en koordinator på vårdcentralen. Pratade med henne igår och hon menar att det spelar ju ingen roll om det är ME eller utmattningssyndrom jag har. Dessutom finns ju bara ME i Norge och inte i Sverige enligt henne.
Jag skulle hemskt gärna vilja bli utredd för ME. Men hur ska jag lyckas få en remiss till en klinik när inte ens läkaren lyssnar på mig? Någon som vet vart jag kan vända mig? För hur som helst så sker det inte så mycket mer med mitt så kallade utmattningssyndrom heller mer än att de ska skicka mig på ännu ett minnestest. 
Jag har dåligt minne och det har jag haft sen jag var med i en bilolycka för 8 år sen så det är ingen nyhet för mig, mer än att när jag har mina "dalar" så är jag mer guldfisk än vanligt.
 

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons