Nyhet | Schizofreni

Stöd till psykospatienter ska prioriteras

Annons

Det psykosociala stödet vid psykossjukdom kan förbättras avsevärt, enligt nya nationella riktlinjer. Socialstyrelsen publicerade under onsdagen de nya riktlinjerna för psykosociala insatser vid psykossjukdom, som till exempel schizofreni och schizofreniliknande tillstånd.
– Det här är metoder som kan lindra patientens sjukdom och förbättra hur man fungerar i samhället. Men i många fall finns metoderna inte tillgängliga på landets psykosmottagningar eller inom socialtjänsten, säger Lena Flyckt, överläkare vid psykiatriska kliniken på Danderyds sjukhus.

Socialstyrelsen lyfter en handfull åtgärder där det kommer att krävas både tillskott av resurser och organisationsförändringar för att de ska kunna förverkligas. En av dessa åtgärder är att samordna insatser vid insjuknande i psykossjukdom, enligt den så kallade ACT-modellen, ”assertive community treatment”. Denna metode innebär att vårdplanering, psykiatrisk behandling och psykosociala insatser sker inom ett multidisciplinärt team, där det bland annat kan ingå socialarbetare, mentalskötare, psykolog, psykiater och sjuksköterska.

Förhoppningen är att denna modell, tillsammans med utbildning av närstående samt träning av patientens sociala färdigheter kan leda till att den drabbade i större utsträckning har ett självständigt boende och i lägre omfattning behöver sjukhusvård.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu