Nyhet | Schizofreni

Schizofreni kopplas till segregation


Publicerad den: 2010-09-10
Författare: Jessika Nilsson, NetdoktorPro

Annons

Segregation i städerna kan leda till psykotiska sjukdomar som schizofreni. Enligt en ny studie är det inte bara dåliga sociala förhållanden som spelar in utan även hur människor i omgivningen har det.

Om personer med dåliga sociala förhållanden hemma omger sig med personer i liknade situationer kan riskerna minska. En stor riskfaktor är enligt studien att vara ensam bland många med en annan social bakgrund. Risken var även högre för personer som kom från högre socialgrupper men som umgicks med många personer från lägre socialgrupper.

– Fynden är inte helt lätta att förklara, då utveckling av schizofreni och andra psykoser är komplicerat och beror av flera faktorer, bland annat genetiska. Men eftersom psykosutveckling handlar om upplevelse av splittring och störd verklighetsuppfattning är det rimligt att tänka sig att miljön har betydelse för hur sådana tendenser tas om hand.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

– Det uttjatade ordet "utanförskap" har här en mycket reell psykologisk innebörd, som alltså kan bidra till psykosutveckling, säger Peter Allebeck, professor i socialmedicin och en av flera svenskar i forskargruppen, till Sveriges Radio.

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu