Nyhet | Schizofreni

Psykiskt sjuka är inte våldsammare än andra


Publicerad den: 2010-09-08
Författare: Jessika Nilsson, NetdoktorPro

Annons

Enligt en ny studie från Karolinska Institutet finns det inget samband mellan psykisk sjukdom och våldsbrott. Att människor med schizofrenisk eller allvarlig bipolär störning begår fler våldsbrott än andra beror på annat.

– Det som studien visar är att det inte är det faktum att man har sjukdomen i sig som driver om man är inblandad i våldsbrott eller ej, utan om man har ett missbruk eller ej, säger Niklas Långström, Centrum för våldsprevention vid Karolinska Institutet, till Sveriges Television.

Enligt Långström finns det allmänna antaganden om att psykiskt sjuka personer som begår våldsbrott är farligare än andra våldsverkare. Dessa antaganden stärks av att många våldsbrott som har begåtts av psykiskt sjuka personer fått stor medial uppmärksamhet.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

– om man inte utvecklar ett missbruk så kommer inte ens risk att begå brott att öka jämfört med oss andra i befolkningen, säger Långström, till&nbspsvt.

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu