Nyhet | Schizofreni

Psykisk sjukdom ökar självmordsrisk


Publicerad den: 2008-11-19
Författare: Terese Alvén

Annons

Av tio personer som försökt att ta livet av sig är det senare en som genomför självmordet enligt en ny studie från Karolinska institutet. Har personen diagnosen schizofreni eller bipolär sjukdom är risken extra hög. Men även depression, ångestsjukdom, drogmissbruk och kvinnor med alkoholmissbruk hade en förhöjd risk. För att minska risken med ett fullbordat självmord konstaterar forskarna att det är viktigt med eftervård de närmaste åren efter ett självmordsförsök. I studien ingick 39 700 personer som har vårdats på sjukhus efter ett självmordsförsök mellan 1973 och 1982. Efter 21 till 31 år har personerna följts upp.

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu