Koppling mellan kreativitet och schizofreni

Annons

Forskare vid Karolinska Institutet i Stockholm har hittat en biologisk koppling mellan kreativitet och schizofreni.
– Vi var intresserade av att se ifall vi kunde hitta en tänkbar förklaring till det här sambandet. Och det vi tittade på var en speciell signalsubstans. Det är ju så att när nervceller kommunicerar med varandra så använder det signalsubstanser. Och en sån som man vet är viktig för schizofreni heter dopamin, säger Fredrik Ull&eacuten, en av forskarna bakom den nya rapporten från Karolinska Institutet i Stockholm.

Det är en gammal sanning att kreativitet och psykisk sjukdom hänger ihop. Redan Aristoteles lär ha sagt ”inget geni utan ett visst mått av galenskap”. Personer som lider av schizofreni saknar bland annat en mängd celler som reagerar på signalsubstansen dopamin i en viktig del av hjärnan, thalamus. Det är i thalamus som sinnesintrycken sorteras. Forskarna bakom studien undersökte hur det ser ut i hjärnan på mycket kreativa friska individer. Och de fann ett samband.
– Det man fann i den här studien var att hos friska högkreativa individer så har man lägre nivåer av en receptor för dopamin i thalamus, det vill säga man har ett mönster som lite liknar det vi ser för schizofrena, säger Fredrik Ull&eacuten.&nbsp

Kanske är det så att hjärnan hos såväl schizofrena som extremt kreativa människor är dålig på att sortera bort sinnesintryck, på grund av bristen på dopaminreceptorer i thalamus, resonerar forskarna bakom studien. Hos den kreativa leder det till id&eacuterikedom men hos den svårt psykiskt sjuka till förvirring. Även bipolär sjukdom kan kopplas på ett liknande sätt till kreativitet.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2015-09-11 17:10 (7 år sen)

  Hej!
  Jag har affektiv schizofreni och är kreativ i perioder.
  Ofta har jag ide om vad jag ska göra men lika ofta blir det inget av.
  Hanterar detta ganska bra nuförtiden för min ålder.
  Värre var det under yngre vuxenliv då det ofta mest blev halvfärdiga projekt.