Nyhet | Schizofreni

Gen kopplad till psykos kan ha hittats

En gen som kan ha stor inverkan på risken att drabbas av psykos. Det är vad isländska forskare nu funnit. 


Lovisa
Publicerad den: 2017-06-21
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

Det forskarna gjort är att i detalj undersöka arvsmassan hos både friska och sjuka individer i en familj med många fall av psykos. På så vis har de kunnat identifiera en genförändring som gör att ett visst protein – som bland annat finns i hjärnan, tillverkas på ett felaktigt sätt i kroppen.

Forskarna har också sett att samma gen tycks ha inverkan på flera psykiska diagnoser, som schizofreni och bipolär sjukdom.
Tidigare har bara en handfull gener kopplats till psykos.

– Det här ger ytterligare en biologisk pusselbit för att förstå hur sjukdomen uppkommer och innebär starten på ett helt nytt forskningsfält, säger professor Martin Schalling vid Karolinska institutet.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »

    Källor

  • Sveriges Radio
    - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6720551

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu