Dyrare än trafikolyckor när schizofrenisjuka inte medicinerar

Samhällets kostnader för schizofreni är högre än för trafikolyckor. Sjukhusinläggningarna, funktionsnedsättningarna och dödsfallen skulle kunna bli färre – om bara schizofrenipatienterna tog medicinen som de ska. Men en ny studie visar att mer än var fjärde schizofrenisjuk inte tar sin medicin som ordinerat.

Publicerad den: 2015-02-13
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Trots att schizofreni är en sjukdom som bara drabbar runt 1 procent av befolkningen räknar WHO med att samhällets samlade kostnader för schizofreni är högre än för trafikolyckor. Det beror till stor del på att schizofrenipatienterna inte tar sin medicin som de fått utskriven. En avhandling av Cecilia Brain vid Sahlgrenska akademin visar att mer än var fjärde patient inte tar sin medicin som de ska.

– Min slutsats är att sjukvården bör bli bättre på att följa upp det faktiska medicinintaget hos schizofrena, till exempel genom att räkna piller vid regelbundna återbesök. En annan viktig faktor är patientens och de närståendes attityd till läkemedel. Den enskildes funktionsnivå spelar också in. Men en mer strukturerad information och en god allians mellan sjukvårdspersonal och schizofrenipatienter kan ha positiv effekt på attityder, säger Cecilia Brain i ett pressmeddelande.

Hennes studie visar också att många patienter känner sig stigmatiserade och diskriminerade i olika sociala sammanhang, men även av psykiatrisk sjukvårdspersonal.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

– Den påtagliga sociala stigmatiseringen är svår nog, men lika många patienter upplevde en känsla av att alltid behöva vara på sin vakt på grund av förväntad diskriminering till följd av sin schizofreni. Denna mera dolda stigmatisering uppfattas som ännu tyngre att bära, och leder till dålig självkänsla och undvikande av sociala sammanhang och situationer i vardagen. Men det är naturligtvis än mer uppseendeväckande att så många schizofrena upplever sig diskriminerade av personer de möter i vården, säger Cecilia Brain.

Hennes slutsats är att psykosvården behöver bli bättre på att få patienterna att faktiskt ta sin medicin samt arbeta för att minska stigmatiseringen och öka integreringen av personer med schizofreni i samhället. 

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2015-02-17 12:09 (7 år sen)

  Läs nyare forskning om att UTESLUTA GLUTEN I MATEN gör nytta
  och minskar problemet. Också prova att UTESLUTA MJÖLKPRODUKTER.

  En bra bolk att lära sig mer om detta, med mycket hänvisningar tll forskning:

  Stoppa Alzheimer nu av Bruce Fife, Optimal förlag. På sid 249 speciellt om artros. Annars tar boken de flesta degenerativa sjukdomar.

  Detta är boken för den som är nyfiken och vill ta del av nyare forskning.

  mvh
  Kerstin