Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Skolvägran

Barn med skolvägran är rädda för att gå till skolan.

Uppdaterad den: 2012-10-17
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är skolvägran?

De kan vara så rädda att de inte vågar lämna hemmet. Skolvägran är vanligast hos förstaklassare och bland tio- till elvaåringar, men det kan börja när som helst.

Problemet kan uppstå efter att ett barn har varit hemma ett tag, till exempel efter ett lov eller en kortvarig sjukdom. Det kan också uppträda efter en stressande upplevelse, som en flytt eller att ett husdjur eller en släkting dött.

Barn som inte vill gå till skolan säger ofta att de är sjuka. De kan vakna på morgonen och klaga över huvudvärk, magsmärtor eller ont i halsen. Om de stannar hemma från skolan kan "sjukdomen" försvinna, men den kommer tillbaka nästa morgon innan de ska till skolan. En del barn kan ha gråtattacker eller raseriutbrott.

Annons
Annons

Andra vanliga problem hos dessa barn

Barn med skolvägran kan oroa sig över sina föräldrars eller den egna säkerheten. De vågar ofta inte vara i ett rum själva och de kan vara mörkrädda. De kan också ha sömnsvårigheter i form av att de inte somnar eller kan drömma mardrömmar under natten.

Vilken är skillnaden mellan skolvägran och skolk?

Barn som skolkar från skolan är inte rädda för att gå till skolan på samma sätt som barn med skolvägran är.

Typiska drag hos barn med skolvägran:

  • Han eller hon är orimligt rädd för att gå till skolan.
  • Barnet kan låta som att han eller hon är sjuk och säga att han/hon inte vill gå till skolan.
  • Barnet vill vanligtvis vara hemma eftersom han eller hon känner sig trygg där.

Typiska drag hos barn som skolkar från skolan:

  • Barnet väljer att inte gå till skolan.
  • Barnet struntar i skolan och berättar det inte för föräldrarna.
  • Barnet kan ha antisociala drag som upprepat dåligt uppförande, ljugande och stjälande.
Annons
Annons

Vad gör vi om barnet vägrar gå till skolan?

Ta med barnet till distriktssköterska eller till läkare. Ångest eller en fysisk sjukdom kan ligga bakom problemet. Du bör också prata med läraren eller rådgivaren på skolan.

Hur kan jag veta att barnet inte är sjukt?

Om så krävs kan läkaren genom sin undersökning utesluta sjukdom som orsak.

Hur behandlas skolvägran?

Orimlig rädsla för att lämna hemmet kan behandlas. Föräldrarna måste fortsätta att försöka få barnet att återvända till skolan. Kanske kan det vara nödvändigt att de följer barnet till skolan under några dagar. Vid behov bör elevhälsans personal med skolsköterska, kurator eller skolpsykolog hjälpa till. I ytterst få fall kan det bli aktuellt att barnpsykiatrin behandlar barnet med läkemedel.

Ju längre barnet är borta från skolan, desto svårare blir det att få henne eller honom att återvända till skolan. Målet med behandlingen är att hjälpa barnet att lära sig sätt att minska ångesten och få det att gå tillbaka till skolan.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Kan andra problem uppstå om barnet inte får hjälp?

Barn som inte går i skolan under en längre period kan komma efter i skolarbetet och kan utveckla allvarliga sociala problem. Barn som inte får professionell hjälp kan utveckla känslomässiga problem som ångest när de blir äldre. Tidig behandling av problemet är viktigt för ditt barns välbefinnande.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons