Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Psykoterapi vid anorexia nervosa

Målet med psykoterapi är att hjälpa att ändra tankesätt och beteendemönster, till exempel att våga äta normala mängder mat.


Uppdaterad den: 2019-09-06

Annons

Olika former av psykoterapi används i behandlingen av anorexia nervosa. För den som är yngre och vid uttalad svält erbjuds i första hand familjeterapi. Till vuxna och till dem som har kommit upp i vikt erbjuds ofta individuell terapi. 

Vad är psykoterapi?

Målet med psykoterapi är att dämpa eller stoppa symtomen på sjukdomen genom att ändra tankesätt och beteendemönster. Den kan också hjälpa genom att man lär sig några bra tekniker. 

Man kan lära sig att förstå sina tankar och känslor genom att prata om dem med en terapeut. Det kan vara en psykolog, läkare, sjuksköterska eller psykoterapeut. Man kan träffa terapeuten dagligen, en gång i veckan eller varannan vecka. Vanligtvis behöver man behandling i cirka ett år, ibland ännu längre.

Med kognitiv beteendeterapi lär man sig att ändra sitt sätt att göra vissa saker på, samt får hjälp att förstå och få större kontroll över sina känslor.

Interpersonell terapi påverkar hur man förhåller sig till andra människor.

Familjebehandling hjälper alla i familjen, men framförallt hjälper den föräldrarna att stötta sitt barn att våga äta normalt.

Råd om kost och stress ges ofta tillsammans. Man fokuserar på mat och hur kroppen använder den och man lär sig bra sätt att tackla sina känslor när man är stressad.

Om kroppen svälter och vikten är mycket låg kan det påverka känslor och tankar. Man kan vara allvarligt deprimerad, humöret kan skifta mycket och det kan vara svårt att tänka klart. Av den anledningen är det vanligtvis bäst att vänta tills man har nått en sund vikt och har hållit sig på den ett tag, innan man börjar med psykoterapi.

Annons
Annons

Varför fungerar psykoterapi?

Om man har anorexia nervosa tänker man ganska ofta negativa tankar. Man kan känna dig ledsen, tjock och ful. Man kan tro på saker som egentligen inte stämmer, till exempel att man blir lycklig av att vara smal. Man svälter sig för att man har en så stark önskan om att bli smal. Det leder till att man hoppar över måltider, blir mycket hungrig och känner sig ännu mer olycklig.

Med psykoterapi kan man lära sig att kämpa emot sådana tankar och byta ut dem mot mer positiva tankar. När man gör det kan man förmå sig själv att bryta de matvanor som är en del av sjukdomen och sluta med självsvälten. När oron för mat och vikt tar upp mindre tid kan man få ett mer balanserat och sunt liv. Målet med behandlingen är att hjälpa den som har anorexia att:

  • Förstå att sättet att äta, och känslorna i fråga om mat, är osunda.
  • Förstå att man måste äta mer.
  • Få bra kontakt med andra människor och att tänka bättre om sig själv.
  • Komma över eventuella psykologiska problem som förvärrar sjukdomen.

Kan psykoterapi ha skadliga effekter?

Psykoterapi har egentligen inga skadliga effekter. Men en del patienter med anorexia nervosa tycker inte om den här formen av behandling. Man kanske inte tycker om att prata om sitt liv och man kanske inte vill ändra sina tankar om sig själv eller sin omgivning. Om patienten och terapeuten inte kommer överens, eller om terapeuten inte är duktig på att behandla patienter med anorexia nervosa kan det kännas obehagligt. Man kan då alltid byta till en annan terapeut.

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.