Behandling av bulimia nervosa

Det finns flera bra behandlingsformer för bulimia nervosa. De kan göra dig bättre och hjälpa dig tillbaka till ett normalt ätmönster – även om du har varit sjuk länge.

Uppdaterad den:
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Bulimia nervosa är en ätstörning. Om du har bulimia nervosa är du bekymrad över hur kroppen ser ut och hur mycket du väger. Men du har också matorgier då du äter stora mängder mat. Efteråt kräks du, använder laxermedel eller tränar i flera timmar för att inte gå upp i vikt.

Att acceptera att du har ett problem och att du behöver hjälp är den svåraste delen av behandlingen. Men det finns flera bra behandlingsformer för bulimia nervosa. De kan göra dig bättre och hjälpa dig att äta normalt igen, även om du har haft bulimia nervosa länge.

Huvudbehandlingen

Det finns två behandlingar för bulimia nervosa: psykoterapi och antidepressiva läkemedel. Du kan bli erbjuden antingen en av dessa eller båda samtidigt.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons
  • Kognitiv terapi är den form av psykoterapi som har bäst effekt. Omkring hälften av dem som får sådan behandling blir bättre.
  • Antidepressiva kan hjälpa, i synnerhet om du har depression och bulimia nervosa samtidigt. Men denna behandlingsform har inte lika god effekt som kognitiv terapi och kan dessutom ha biverkningar.
  • En kombination av psykoterapi och antidepressiva är också effektivt. För personer med depression har detta större effekt på bulimia nervosa än behandlingarna var för sig.

Om de olika behandlingarna

Kognitiv behandling

Behandlingen innebär att du pratar med en terapeut som är utbildad för den här typen av behandling. Du går på regelbundna samtal då ni pratar om dina problem med mat och hur du kan lösa dem. Målet är att hjälpa dig att tänka positivt om dig själv och om mat. När du lyckas med det kommer du att kunna njuta av mat och äta normalt.

Personer med bulimia nervosa har ofta mycket negativa tankar om sig själv. De känner sig otillräckliga och glömmer lätt sina positiva sidor. Många känner att andra ser ner på dem. Personer med bulimia nervosa har också många tankar om sig själva som förstärker sjukdomen.

En kognitiv terapeut kan hjälpa dig på olika sätt. Vanligtvis samarbetar terapeuten och patienten för att klargöra vilken typ av tankar eller föreställningar som utlöser de negativa reaktionerna, tonvikten läggs på att hitta andra tankar och bilder som kan ersätta dessa. Utgångspunkten tas i dina positiva sidor och färdigheter som har kommit bort i allt det negativa. Du testar de nya tankarna i vardagssituationer och kommer sedan tillbaka till terapeuten och samtalar om dina nya erfarenheter. Ofta kombineras hjälpen med att tänka annorlunda med hjälp att agera annorlunda, till exempel så att du kan hantera svåra situationer och därigenom få högre tankar om dig själv. De negativa tankar du har om dig själv i dag kan ofta ha sitt ursprung i tidigare upplevelser. Kognitiv terapi kan också ge dig ny förståelse för motgångar och svårigheter som du har upplevt tidigare.

Annons
Annons

Ett problem i Sverige är att få läkare har kompetens för kognitiv behandling. Det är dessutom brist på psykologer som kan erbjuda sådan behandling.

Andra former av psykoterapi

Även andra former av psykoterapi är verksamma vid bulimia nervosa, framför allt interpersonell psykoterapi. Interpersonell psykoterapi fokuserar på smärtsamma känslor och problematiska förhållanden till andra personer för att hjälpa dig ut ur ätstörningen.

Antidepressiva

En del av de läkemedel som används i behandlingen av depressioner kan också hjälpa vid bulimia nervosa. Det finns forskning som visar att dessa preparat är effektiva.

Kombinationsbehandling

Du går på regelbundna samtal hos en terapeut samtidigt som du dagligen använder antidepressiva läkemedel. Kognitiv behandling är den form av psykoterapi som oftast kombineras med ett antidepressivt läkemedel.

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »