Unga mår sämre – gamla mår bättre

Äldre blir lyckligare medan ungdomar blir olyckligare, visar nya siffror från Statistiska centralbyrån. ”Framtiden är mycket osäkrare idag för unga”, säger Sven Bremberg, docent i socialmedicin, till Sveriges Radio.

Publicerad den: 2014-11-10
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

För trettio år sedan var situationen den omvända; ungdomar såg ljust på framtiden medan äldre kände sig mer ängsliga. Sedan dess har något hänt. De senaste trettio åren har andelen femtonåringar som känner sig nere ökat stort. På åttiotalet uppgav 15 procent av de femtonåriga tjejerna att de känt sig nere mer än en gång i veckan. Förra året låg siffran på 40 procent. Även för killar har det skett en ökning.

– När det gäller äldre hänger det nog samman med att livsvillkoren för äldre har blivit bättre, framför allt vettiga ekonomiska villkor för det stora flertalet, medan för unga är framtiden betydligt mer osäker idag än vad den var 1980. 1980 kunde ju en tjej eller kille efter nian få ett jobb utan något mer än grundskola och få hyggligt betalt. Arbetslösheten låg på två, tre procent. Det avspeglar ju att framtiden är mycket osäkrare idag för unga, säger Sven Bremberg, docent i socialmedicin, till Sveriges Radio.

När det gäller de äldre tror han att den minskade oron hänger ihop med bättre ekonomiska villkor för de allra flesta äldre. Men Ing-Britt Nilsson, styrelseledamot för Pensionärernas Riksorganisation i Malmö, tror inte att det är hela förklaringen.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område
Annons
Annons

– Många har det ju väldigt bra, men det behöver ju inte betyda att man mår bra för att man har det ekonomiskt bra. Jag tror att det beror på att folk har ett bra liv helt enkelt. Det är aktiviteter och de har blivit mer medvetna om kost och att röra på sig, det tror jag nog säkert, säger hon i intervjun med SR. 

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-11-11 09:50 (7 år sen)

    Bättre ekonomiska villkor för oss äldre!? Vill jag inte påstå då pensionerna inte höjs i takt med allt annat, ja inte bostadstillägget heller, tak 5000 kr, vad är det idag??? Vart i många år! Blir minus i plånboken varje årsskifte!!! Jag mår då inte bättre av detta!!! Snarare tvärsom, oroad för framtiden det är då vad jag är som inte har några besparingar, det har inte gått att spara pga sjukdom mm.
    Då var det sagt!