Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Unga arbetslösa mår sämst

Annons

Unga personer som saknar jobb mår betydligt sämre än jämnåriga som har arbete. Mer än var sjätte arbetslös ung kvinna har försökt ta livet av sig och omkring var fjärde man i samma situation har haft självmordstanker. Det visar en sammanställning som Statens folkhälsoinstitut gjort, där man har sammanställt data om 16 000 ungas levnadsvanor under åren 2006 till 2008. Sammanställningen visar att förutom huvudvärk, trötthet och sömnbesvär så har i snitt 50 procent fler unga arbetslösa besvär med ångest, ängslan och oro.
– Mönstret är tydligt och det är väldigt oroväckande. Det är de unga som får ta smällen när det blir kärvare tider. Det kan få allvarliga konsekvenser för unga här och nu och de riskerar att helt slås ut på sikt, säger Lina Eriksson, utredare på Statens folkhälsoinstitut.

Lina Eriksson&nbspmenar även att ett jobb inte bara ger en ekonomisk trygghet utan det fyller även en social aspekt, där man ingår i ett socialt sammanhang och får känna att man bidrar med något. Sven Bremberh, verksamhetschef på Statens folkhälsoinstitut, har följt denna fråga och han anser att detta är ett stort problem som bör tas på största allvar.
– Det är anmärkningsvärt att ett välfärdssamhälle som Sverige har en av Europas högsta ungdomsarbetslösheter. Det här är illvarslande för framtiden.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons