Svenska barn mår näst bäst i Europa

Annons
Annons
Annons

Enligt en ny studie mår svenska barn näst bäst av alla unga i Europa, det är bara barnen i Holland som mår bättre. Det är en brittisk undersökning, utförd av Yorks universitet, som kartlagt hur barn och unga mår i 29 europeiska länder och enligt denna studie klarar sig de nordiska länderna mycket bra. Sverige kom två och de övriga nordiska länderna lade beslag på platserna tre till och med sex. I studien har bland annat barns matvanor, hur de bor och risken för dödsfall i unga år jämförts, och här placerar sig Sverige i den övre tredjedelen i de flesta kategorier. Men det finns även en risk med dessa typer av studier. Det menar i alla fall Göran Harnesk, generalsekreterare för Barnens rätt i samhället.
– Ofta när det kommer internationella jämförelser är det jämförelser utifrån ekonomiska och materiella värderingar. Där vet ju alla att Sverige har det bra men risken är att man tappar bort det som är vårt problem, att barn känner sig mer utsatta och ensamma med sina frågeställningar, säger Göran Harnesk till TT.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons