Miljoner till unga med psykiska problem

Nu satsar regeringen extra på barn och ungas psykiska hälsa genom att skjuta till flera miljoner kronor om året till exempelvis ungdomsmottagningar. Detta efter ett krav som Vänsterpartiet fått igenom i budgetförhandlingarna med regeringen.

erika-sjoo
Publicerad den: 2015-09-14
Författare: Erika Sjöö, Redaktör

Annons

Efter förhandlingar med den rödgröna regeringen har Vänsterpartiet fått igenom en budget som innehåller en satsning på 280 miljoner kronor om året för att bemöta psykisk ohälsa bland barn och unga upp till 30 år mellan åren 2016-2019.

– Samtidigt som vi vet att den psykiska ohälsan har ökat bland unga, och inte minst bland unga kvinnor, så vittnar väldigt många om att det är svårt att få hjälp. Vi ser ett behov av att det måste bli enklare att få hjälp, sade Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt under ett tal i Malmö i helgen där 1200 vänsterpartister samlats.

Mer pengar till självinläggningsmottagningar

Satsningen på ungas psykiska hälsa delas in i två delar. Den ena delen består av en satsning på 130 miljoner kronor som ska gå till ungdomsmottagningar så att dessa ska kunna öka sin öppettider under helger och sommaren samt för att kunna anställa fler psykologer och kuratorer.

Annons
Annons

Den andra satsningen innehåller 150 miljoner kronor där pengarna ska gå till nya initiativ såsom exempelvis självinläggningsmottagningar som unga med psykiska besvär kan uppsöka när det krisar.

Hur pengarna ska användas styrs utifrån hur behoven ser ut från plats till plats. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Negar Riahi 2015-09-14 19:57 (5 år sen)

    Nyss har jag lämnat ett bra förslag till Ramlösa via IVO och ett projekt, som kan bidra till ngot som hade skapat trygghet 1950 via 7UP.

  • Avatar Gabrielle Malmberg 2015-09-14 18:56 (5 år sen)

    ...och ett recept på antidepressiv eller s.k atypisk antipsykotisk medicin är inte lösningen. Jag hoppas innerligt att satsningen sker på ett fruktbart sätt! Lyssna med bägge öronen på bifogat föredrag och bilda dig en egen uppfattning, i synnerhet du som arbetar inom psykiatrin! Psykiatriska läkemedel är inte lösningen och bevisen härvidlag minst överväldigande. Om en annan medicinsk disciplin frikostigt administrerade inte bara verkningslösa men oerhört skadliga läkemedel, vore det inget mindre än en vårdskandal!https://www.youtube.com/playlist?list=PL9UmknOwhR0cSCLvn5LvqZvryq0DxftZ5


Annons
Annons
Annons