Jakten på perfektion skapar ohälsa bland unga

Att framstå som lyckad i vännernas ögon skapar stress och ohälsa hos unga — både för dem som lyckas och för dem som inte gör det, visar forskning.


Lovisa
Publicerad den: 2017-08-27
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

Allt fler ungdomar i Sverige lider idag av ohälsa. Framför allt rör det sig om stress, men även andra psykiska besvär förekommer.

En avhandling från Linnéuniversitetet visar att ungas upplevelse av ohälsa till stor del bottnar i deras dagliga kamp om att skapa och upprätthålla social status bland sina jämnåriga.

– Många ungdomar strävar efter att visa upp det perfekta livet. Detta är något som skapar stress och ohälsa, menar författaren bakom studien, Linda Hiltunen.

Annons
Annons

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Aldrig nöjd

Studien visar att både de som till synes lever upp till normer om perfektion och de som av olika skäl hamnat utanför mår dåligt.

– Den ständiga strävan mot perfektion gör att man aldrig känner sig nöjd – man når aldrig riktigt fram.

Tjejerna mår sämst

Studien visar tydliga skillnader mellan tjejer och killar där det är tjejerna som mår sämst.

Annons
Annons

– Tjejer upplever exempelvis högre krav än killar på utseende, att anpassa sig, att vara tillgängliga för andra och att lyckas i skolan, säger Linda Hiltunen

 

 

    Källor

  • Forskning.se - http://www.forskning.se/2017/08/23/jakten-pa-perfektion-skapar-ohalsa-bland-unga/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu