Internetbehandling för unga med psykisk ohälsa

Barn och ungdomspsykiatrin vid Akademiska sjukhuset är först i landet med att introducera en ny internetbehandling för unga med komplicerad psykiatrisk problematik.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2014-07-07
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Syftet med eBUP är att komplettera traditionell vård på mottagning och ge patienterna nya möjligheter att kommunicera med behandlare samt utbyta erfarenhet med andra i samma situation.

– Det nya är att internetbehandlingen även omfattar unga med svåra diagnoser, exempelvis tvångssyndrom och bipolär sjukdom, samt att patienterna erbjuds en kombination av kognitiv beteendeterapi via möte med terapeut och via internet, säger Cecilia Arlinger Karlsson, psykolog och ansvarig behandlare inom eBUP.

Bakgrunden till satsningen är att både unga samt deras anhöriga aktivt söker information på nätet. Internetplattformen kommer att kunna användas för både enskild behandling samt gruppterapi och ge möjlighet för patienterna att chatta med varandra.

Annons
Annons

Projektet som är ett pilotprojekt, finansierat av Sverige Kommuner och Landsting, SKL, kommer att starta i september.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Rebecca 2014-08-5 17:25 (6 år sen)

    Har langtat efter ett sant projekt, saknar att kunna prata mer nar man har behov istallet for att vanta tills man far komma till sin inbokade tid pa bup, man kan liksom inte bestamma sjalv vilken dag och vilken tid man kommer att ma daligt och vilja fa stod.
    det enda som ar lite halvbra ar att man latt triggas av andra ungdomar om man ska halla pa och dela sjukdomshistorik, men annars ar detta en superide!


Annons
Annons
Annons