Hjärnorna annorlunda hos anorektiker

Anorektikers hjärnor fungerar annorlunda än hjärnorna hos friska. Nu tror forskarna att det är den avvikande hjärnmekanismen som gör att anorektiker utvecklar sjukdomen.

Publicerad den: 2015-04-10
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Forskare vid University of California har undersökt hjärnaktiviteten hos 23 friskförklarade anorexipatienter och jämfört med 17 personer som inte har haft någon ätstörning. Testerna visade att deltagarna som inte varit anorektiker fick en ökad aktivitet i hjärnans belöningscentrum när de blev hungriga. Dessa deltagare upplevde alltså ett ökat välbefinnande när de åt. Men hos de som tidigare haft anorexia syntes inte den här förändringen i hjärnan i samband med en måltid. Istället hade de en större aktivitet i den del av hjärnan som styr vår självkontroll, rapporterar Forskning och framsteg. Testerna visade också att deltagarna utan sjukdomshistorik var bättre på att ta beslut när de var mätta än när de var hungriga. För anorektikerna påverkade inte mättnad eller hunger deras beslutsförmåga alls.

"Hjärnorna skapar en sårbarhet"

Nu är frågan vad som är hönan och ägget i den här historien. Är det ätstörningen som förändrar hjärnfunktionen hos anorektiker eller är det en avvikande hjärnfunktion som leder till anorexi? Christina Wierenga, psykologiprofessor och en av forskarna bakom studien, är inne på det sistnämnda.

– Det finns en enorm mängd människor som går på dieter, de flesta utan att bibehålla en viktnedgång. I jämförelse är det en liten andel som utvecklar ätstörningar. Det antyder att det är något med anorektikers hjärnor som föregår sjukdomen. Den avvikande hjärnmekanismen skapar en sårbarhet för att utveckla sjukdomen, skriver hon till Forskning och framsteg i ett mail. 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2015-04-23 12:05 (5 år sen)

    Studier som gjordes på 60-talet visade att feta personer hade ett svagt hungercentrum i hjärnan. Det som styrde ätandet var aptitcentrum som påverkades av smak, tid på dagen alltså av yttre faktorer. En person med svagt hungercentrum känner inte av hunger och blir heller aldrig mätt. Får man för sig att inte äta finns inget hungercentrum som tvingar personen att äta. Med ett normalt hungercentrum blir hungern så stark att man måste äta. På Huddinge sjukhus får anorektiker lära sig att äta och kan på så sätt komma över sin anorexi.


Annons
Annons
Annons