Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Få vårdplatser för unga med psykiska problem

Annons

Många av landets landsting saknar slutenvårdsplatser för unga med psykiska problem. Det framkommer i en granskning av hur psykvården har förändrats under 00-talet, som Sveriges Television, Rapport, gjort. Enligt granskningen har den tid man får vård i slutenvården efter självmordsförsök minskat från två veckor till nio dagar, på sex år.

Men det är inte bara vårdtiden som minskat för psykiskt sjuka barn och ungdomar. Åtta av 21 landsting och regioner saknar nämligen helt slutenvårdsplatser för unga med psykiska problem. Susanne Ringskog Vagnhammar vid Nationellt centrum för suicidforskning, menar att detta är en förfärligt dålig besparing.
– Inte nog med att man är väldigt känslig och sårbar när man gjort ett självmordsförsök – är man dessutom barn eller ungdom är man extra sårbar och behöver hjälp av specialister på barn och ungdomar, säger hon till Rapport.

Annons
Annons

I dag löses problemet genom att skriva in barnet på vuxenpsykiatrisk mottagning, eller annan barnavdelning som till exempel barnmedicin. Ytterligare en lösning är att skicka barnet till ett annat landsting för vård. Men detta förordar inte Susanne Ringskog Vagnhammar.
– Man måste rehabilitera patienten till den vardag som han eller hon kommer ifrån och det är jättesvårt om det är ett annat landsting. Det handlar inte om att dra ut en tand – utan det handlar om väldigt sköra psykologiska processer, säger Susanne Ringskog Vagnhammar.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.