Bristande psykiatrihjälp till barn

Annons

Det råder kraftiga skillnader i kvaliteten på barnpsykiatrin runt om i landet. Enligt en nationell granskning som Socialstyrelsen har gjort kan man se att barn och unga med psykiska problem sällan får träffa en läkare och dessutom märks det stora brister i uppföljning och journalföring. Sophie Ekman är skolöverläkare i Solna och hon säger att det finns mycket att göra för barn och unga som mår dåligt.
– Ofta är det ju ett barn som har misslyckats på ett eller annat sätt i skolan där alla är trötta och irriterade på barnet för det kommer inte ihåg läxorna, gör inte vad det ska, det spelar pajas, det uteblir, det glömmer, det har skolproblem och alla är irriterade på det här barnet. Så det är ett olyckligt barn, säger hon till Ekot.

Socialstyrelsens granskning visar att barnpsykiatrin på många ställen inte har ordentliga journaler över patienterna, att barnen inte får träffa läkare och att det ofta dröjer väldigt länge med behandling. Och detta är något som upprör Johan Carlsson, chef för Socialstyrelsens tillsynsenhet, och han anser att detta inte är förenligt med hälso- och sjukvårdslagens krav på likvärdig vård.
– Nej, lagen säger ju att alla medborgare ska ha en likvärdig vård och med de här stora skillnaderna är det så att på vissa håll i landet så anser vi inte att man uppfyller det. Därför ställer vi starka krav på vårdgivaren på en del håll att raskt förbättra situationen, säger han.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons