Allt fler skolungdomar mår psykiskt dåligt

En ny rapport om skolbarns hälsovanor visar att psykiska besvär bland 15-åringar i Sverige ökat betydligt de senaste åren jämfört med andra europeiska länder. Rapporten visar också att allt färre ungdomar röker och dricker alkohol.
Annons

Tidigare i veckan publicerade Världshälsoorganisationen, WHO den internationella studien Skolbarns hälsovanor för 2013/14. Rapporten visar att andelen 15-åringar med återkommande psykiska och somatiska besvär ökat mer än i andra europeiska länder mellan åren 2009- 2010 och 2013 – 2014.
Tidigare placerade sig Sverige på plats 19 av 39 på listan över länder med störst förekomst av psykisk ohälsa. Nu placerar sig Sverige på plats 8 av 42.

- För att förstå varför tonåringar i Sverige mår sämre än tonåringar i de andra nordiska länderna kommer vi att arrangera ett seminarium i juni, där vi bjuder in experter från de andra länderna för ett panelsamtal, säger Petra Löfstedt, ansvarig för studien Skolbarns hälsovanor i Sverige på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

Våra grannländer Norge, Danmark och Finland återfinns däremot bland de fem länder med lägst förekomst av psykisk ohälsa.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område
Annons
Annons

Allt färre ungdomar röker och dricker 

Den nya rapporten visar också att allt fler 15-åringar i Sverige väljer bort alkohol och rökning. Användningen är nu bland den lägsta i Europa. Statistik visar att andelen 15-åriga pojkar som uppger att de dricker alkohol minst en gång i veckan har sjunkit från 9 procent till 5 procent mellan åren 2009 – 2010 och 2013- 2014. För flickorna gäller motsvarande siffra 11 till 4 procent. Det här innebär att Sverige tillhör de fem länder med lägst alkoholkonsumtion bland unga.

Rapporten visar också att allt färre ungdomar röker.

Ladda ner rapporten här (pdf)

Annons
Annons

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-03-16 14:18 (6 år sen)

    En av orsakerna till att svenska 15-åringar mår sämre än samma åldersgrupp i Danmark, Norge och Finalnd är med all säkerhet stök och oro i skolorna. Många känner sig hotade av skolmiljön.

    De andra länderna, inte minst Finland, har mindre tollerans mot stök i skolorna och större krav på eleverna. De har också en lägre grad av kulturkrockar.

    Hetsen att vara cool är också lite mindre utanmför Sverige.