Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Vi killar får ju inte må dåligt

Två av hans bröder dog i cancer, det hände obehagliga saker på jobbet och hans äktenskap kändes inte bra. Det blev till slut för mycket. Sune Håkansson sjönk ner i ett djupt depressionshål och han hade mycket svårt att ta sig upp igen.


Publicerad den: 2008-10-02

Vi killar får ju inte må dåligt
Annons

Enkelt uttryckt är skillnaden mellan vanligt sorgearbete och depression att vid sorg går du igenom flera faser för att sedan gå vidare med ditt liv. Vid en depression fastnar du någonstans längst ner där det varken finns hopp eller förtröstan, du är övertygad om att livet aldrig mer kommer att kännas bra och du stannar där nere länge. Dödligheten är mycket stor då många väljer självmord som ett alternativ till smärtan.

Vaknade på sjukhus

Sune Håkansson kämpade länge med sin smärta men till slut orkade han inte längre, tog för många tabletter och vaknade upp på sjukhus. Efter det försökte han leva vidare men efter ett halvår var det dags igen. Den här gången dök han ännu djupare och mådde ännu sämre.

- Jag har aldrig velat ge upp och förstår knappt själv att jag försökt ta mitt liv flera gånger. Bilden av hur det gick till är väldigt diffus för jag mådde så dåligt. En del tycker att det är ett svek att föröka ta självmord men det ska mycket till för att vilja göra något så drastiskt.

Annons
Annons

- Det är ett jätterop på hjälp. Jag fattar inte idag att jag inte ville leva. Det måste ha varit hemskt för barnen. Samtidigt är jag säker på att utan dem hade jag inte levt idag, berättar Sune Håkansson.

Fem gånger värre

När han mådde som sämst var det svårt att betala räkningar och att sköta alla praktiska göromål som behövs i ett hem. Han svarade inte i telefonen och öppnade inte dörren om någon ringde på.

- Allt som annars är lite jobbigt blir fem gånger värre när du är deprimerad. Det är så mycket energi som går till sjukdomen. Du kan också få ekonomiska problem eftersom du inte kan jobba, är sjukskriven och kanske behöver dyra mediciner. Det var mycket som jag inte klarade av men jag lovade mig själv att hur dålig jag än blev skulle jag upp och duscha varje dag och sprit skulle jag aldrig ta. Män kan annars dölja sin depression och smärta i alkohol.

Tror på samtal

Sune har försökt ta sitt liv flera gånger, sökt hjälp för sin depression och provat många behandlingsformer. Han har provat flera antidepressiva mediciner.

Annons
Annons

- Egentligen tror jag inte på tabletter. De vet ju inte säkert vilken medicin det är som kommer att hjälpa eller ens säkert om den hjälper just mig. Jag tror på samtal och stöd. Medicin kan man använda för att komma ur en akut kris. Jag tror inte på livslång medicinsk behandling. När jag medicinerade var det som att leva i en kupa. Vid ett tillfälle gick jag på så hög dos att jag fick huvudvärk och andningsprobelm. Jag fick åka till sjukhus och få syrgas en hel natt. Efter det slängde jag alla tabletter.

Elbehandling och närminne

När inte tabletter hjälpte fick Sune frågan om han ville prova ETC, elbehandling. Eftersom inget annat hjälpt svarade han ja.

- Det värsta var att jag fick gå ner i sjukhusets källare till behandlingsrummet. Det kändes som att gå till sin egen avrättning. Samtidigt var jag likgiltig för vad de gjorde med mig. Jag hade gett upp allt. Jag fick nio behandlingar men kan inte peka på att de hjälpte. Jag är kluven. Efter första behandlingen tappade jag närminnet men det kom tillbaka.

Hela den perioden är diffus för Sune och han fick även träffa en samtalskurator vilket inte fungerade när han mådde som sämst. Då var det svårt att ta emot något över huvud taget.

- När jag mådde bättre gav det mig stort stöd. Jag fick hjälp att bena ut mycket bitterhet som jag lagt lock på i mitt liv.

Läste på vägen upp

Det har skrivits mycket om depression och teorierna är många.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

- Jag har läst mycket för jag ville veta hur och om någon blivit frisk. Det har inte gjort mig mycket klokare men jag har fått en bit här och där. En del har jag tagit till mig och annat har jag ratat. Jag läste och grubblade mycket på vägen upp ur depressionen. När jag var som sämst skulle jag aldrig ha kunnat koncentrera mig på en bok.

Sune tror att vem som helst kan drabbas men han tror också att en del personer kan vara känsligare än andra.

Jävlar anamma

- Många som lider av depression är de som vill ta hand om andra och tänker för lite på sig själv. I dag försöker jag tänka mer på mig själv.

Han anser också att processen i en depression leder till en gräns när det bara är vi själva som kan avgöra om vi vill gå vidare eller om vi bara vill tycka synd om oss själva.

- Ibland kan det verka enklast att bara vika undan och då behöver vi en puff och lite jävlar anamma. Annars blir vi aldrig friska. Det är viktigt att inte fastna i en förhoppning om att andra ska ta beslut och ta fram piller så att vi mår bra.

Ökad livskvalit&eacute

Sedan fyra år tillbaka är Sune helt frisk och har inte haft något återfall.

- Jag tar inte längre för givet att må bra. Rädslan finns kvar lite grand som en kniv i ryggen. Samtidigt har det givit mig ökad livskvalit&eacute. Viktigast är att stiga upp på morgonen och må bra. Det är värt mer än etthundra miljoner på banken.

Hans råd till alla som lider av depression är att inte vara rädd för att be om hjälp.

- Erkänn när du mår dåligt. Ju tidigare du får hjälp desto bättre. Allt blir tio gånger svårare om du döljer hur du mår. Du ska också veta att din stora rättighet är att välja en annan doktor om du känner att du inte får det stöd du behöver. Var också ärlig och berätta exakt hur det är. Ta hjälp av anhöriga om det går. Själv var jag på väg två år innnan jag kraschade. Vi killar får ju inte må dåligt.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.