Nyhet | Psykiatri

Vården ska ställa frågor om våld

En fråga kan göra stor skillnad. För att upptäcka personer som blir slagna rekommenderar Socialstyrelsen att personal inom mödrahälsovården och inom psykiatrin ställer frågor om våld till alla sina patienter.

Publicerad den: 2014-10-15
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

– Våldsutsatta kvinnor söker ofta hälso- och sjukvård för diffusa fysiska och psykiska symtom. De sätter inte alltid problemen i samband med våldet och berättar därför sällan om det, men många uppger att det hade underlättat om personalen ställt frågan om deras erfarenhet av våld, säger Olga Gislén, utredare på Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.

Socialstyrelsen poängterar att både kvinnor och män utsätts för våld i nära relationer, men allra vanligast är att kvinnor utsätts för våld av en nuvarande eller tidigare manlig partner. En forskningssammanställning visar att upptäckten av våld ökar markant om patienten får frågor kring ämnet, särskilt inom mödrahälsovården.

Annons
Annons

Myndigheten vill även att alla barn som kommer till BUP, barn- och ungdomspsykiatrin, får samma frågor.

Annons
Annons

– Barn som lever med våld i sin närmiljö riskerar att fara mycket illa. Den i särklass allvarligaste riskfaktorn för barnmisshandel är att det förekommer våld mellan de vuxna i hemmet, enligt en svensk studie innebär det en tio gånger ökad risk för våld mot barnet, säger Olga Gislén.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons