Studie: Optimism kan förlänga livet

Är du optimistisk eller mer pessimistisk? En grupp amerikanska forskare har tittat på effekterna av en positiv livssyn. Att vara optimistisk kan bidra till att du lever längre.


Publicerad den: 2019-08-28
Författare: Veronica Alvarez, Redaktör

Glad flicka
Annons
Annons
Annons

Studien baseras på en enkätundersökning med omkring 70 000 personer, huvudsakligen kvinnor, som följts åt under en längre period. Undersökningen har tagit hänsyn till utbildningsnivå, kroniska sjukdomar, depression och faktorer som träning, diet och alkoholvanor.

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Levde längre med optimism

Resultatet visar att de som var mest optimistiska levde i genomsnitt mellan nio och tio procent längre än de som uppgav att de inte var lika optimistiska. Forskarna till studien spekulerar kring hur skillnaderna påverkar människor olika. De tror att optimistiska människor kan vara bättre på att reglera sina känslor och hantera stressituationer. Studien publiceras i tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences.

    Källor

  • Sveriges Radio Vetenskapsredaktionen - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7287329

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2019-08-28 12:52 (24 månader sen)

    Det finns massa genuin riktig forskning bl.a. av Svend Brinkman att detta inte är sant....bara enkätundersökning är inte forskning.Tror INTE alls på budskapet om optimism.Realism är bättre.Läs gärna boken "när det gick åt helvete med positivt tänkande.Den är tänkvärd.Optimismbudskapet ger ofta oss själva skulden för att vi inte mår bra.