Nyhet | Psykiatri

Speciell behandling kan dämpa självmordstankar

Att under perioder behandlas med litium har visat sig minska både självmord och försök till självmord bland personer med bipolär sjukdom.

Lovisa
Publicerad den: 2017-06-12
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

Drygt en procent av jordens befolkning lider av bipolär sjukdom som kännetecknas av växelvisa faser med onormal upprymdhet och uttalad nedstämdhet. Sedan tidigare är det känt att personer med diagnosen har en kraftig förhöjd självmordsrisk. Det som också setts är att medicinering med litium och valproinsyra verkar förebyggande mot maniska faser och har stämningsstabiliserande effekter. Men huruvida medicinerna minskar självmordsrisken har inte varit tillräckligt utrett. Fram tills nu.

Förebygger självmordsförsök 

Forskare från bland annat Karolinska Institutet presenterar nu en omfattande registerstudie kopplat till ämnet.

– Vi har nu starka belägg för att litiumbehandling förebygger självmordsförsök och självmord. Vi uppskattar att mer än tio procent av försöken och de fullbordade självmorden i vår undersökning hade kunnat förhindras om de här personerna hade stått på kontinuerlig litiumbehandling, säger Paul Lichtenstein, professor vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik, Karolinska Institutet.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

I studien, som är ett samarbete med Göteborgs universitet, har forskarna studerat drygt 51 000 personer med bipolär sjukdom från det svenska nationella patientregistret under en åttaårsperiod (2005-2013). Mellan dessa år inträffade 10 648 självmordsrelaterade händelser. Det forskningen kunde visa var bland annat att risken för självmord och självmordsförsök minskade med 14 procent under behandling med litium jämfört med när samma individer stod utan behandling. Studien visar också att behandling med valproinsyra, det vanligaste alternativet till litium, troligen inte har någon effekt alls på självmordsbeteende.

Minskad förskrivning av litium

Eftersom litiumbehandlingen stadigt minskat i Sverige under de senaste åren, så tror Paul Lichtenstein att resultaten nu kan få betydelse för det kliniska beslut som läkarna fattar då de ordinerar medicin mot bipolär sjukdom.

– När läkaren försöker hitta den bästa medicinska behandlingen till sin patient bör den självmordsförebyggande effekt som litium har vägas in, speciellt för patienter med suicidalt beteende, säger Paul Lichtenstein.
Studien har finansierats av Vetenskapsrådet, Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd, Stiftelsen för strategisk forskning och the China Scholarship Council. Inga företagsintressen finns rapporterade.

Annons
Annons

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu