Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Psykiatri

Skillnad i hur människor uppfattar risker

Annons

Kvinnor oroar sig rent generellt mer än män, och lågutbildade oroar sig mer än högutbildade. Det menar Lennart Sjöberg, professor i psykologi som ägnat många år av sitt yrkesliv till att studera riskforskning.

De allra flesta människors liv är ständigt fyllda av såväl chanser som risker. Och hur vi uppfattar och hanterar olika risker beror mindre på hur stora riskerna verkligen är, än på hur vi som individer uppfattar dem.
– Man kan förstås inte bara som struts sägs göra, stoppa huvudet i sanden för att bortse från risker och faror. Ett sätt att oroa sig mindre är förstås att informera sig bättre om de risker som man oroar sig för – men kanske upptäcker man då att oron inte alls är obefogad. Jag tror att den ibland nedlåtande attityden gentemot allmänhetens riskuppfattning är farlig – för det som avfärdas som irrationellt och känslosamt kan ha något viktigt att säga dem som är experter på området, säger Lennart Sjöberg.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.