Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Psykiatri

Rökning verkar kunna utlösa psykoser

Genom att påverka hjärnans belöningssystem verkar rökning kunna utlösa psykotiska sjukdomar som schizofreni. Det visar en genomgång av tidigare studier kring rökare.
Annons

Forskare har länge känt till att personer som drabbas av psykoser och vanföreställningar oftare är rökare, men tidigare har man trott att det helt enkelt berott på att många självmedicinerar mot sjukdomssymtomen eller mot biverkningar av medicineringen, rapporterar TT.

Ökad risk för psykoser bland rökare

Men genom att analysera resultat från ett sextiotal studier med närmare 300 000 rökare och icke-rökare har forskare vid King’s College i London visat att 57 procent av alla som drabbas av en psykos för första gången är rökare. Nu tror de att det är rökningen i sig som ökar risken för psykoser – eller rättare sagt nikotinet. Nikotin påverkar hjärnans belöningssystem och frigör signalsubstansen dopamin.

– För mycket dopamin är den bästa biologiska förklaringen vi har till psykotiska sjukdomar, som schizofreni. Det kan vara så att nikotin, genom att öka utsöndringen av dopamin, leder till psykoser, säger Robin Murray, professor i psykiatri vid King’s College London, till TT.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.