Nyhet | Psykiatri

Regeringen: Personer som lider av psykisk ohälsa ska bemötas bättre

Fyra av tio med erfarenhet av psykisk ohälsa upplever att de har blivit orättvist bemötta inom psykiatrin. Så ska bemötandet bli bättre enligt regeringen.


Publicerad den: 2018-06-11
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Förra året publicerade Nätverket Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa (NSPH) en kartläggning över diskriminering i samband med psykisk ohälsa. Kartläggningen visade bland annat att fyra av tio upplever att de blivit bemötta på ett orättvist sätt. Patienter uttrycker även att det är dålig tillgänglighet till vård, att de saknar kontinuitet och att stafettläkare leder till brister i vården.

Regeringen ger nu Socialstyrelsen i uppdrag att sprida kunskap om psykisk ohälsa till personal inom hälso- och sjukvården. Detta ska förbättra bemötandet av personer som lider av psykisk ohälsa, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

– Psykisk ohälsa är vår tids stora folksjukdom. Människor som lider av psykisk ohälsa ska bemötas på bästa tänkbara sätt oavsett vilken del av vården man träffar. Ett bra bemötande är en förutsättning för bra vård, säger socialminister Annika Strandhäll, i pressmeddelandet.

Annons
Annons

Uppdraget kommer att utföras tillsammans med Diskrimineringsombudsmannen och Folkhälsomyndigheten och slutredovisas senast den 30 november 2019.

    Källor

  • Regeringen - https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2018/06/battre-bemotande-i-sjukvarden-for-personer-med-psykisk-ohalsa/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu