Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Psykiatri

Medicin ändrar personligheten

Annons

En typ av antidepressiva medel, så kallade SSRI preparat, ger en personlighetsförändring av det slag att det&nbspminskar ängsligheten. Det visar en mindre amerikansk studie på totalt 240 personer. I studien delades deltagarna in i olika grupper. Hälften fick medicin, medan resten antingen fick kognitiv terapi eller placebo. Samtliga fick minskad depression efter tre månaders tid, oavsett behandlingsmetod. Men det som forskade kunde se var att de som åt medicinen blev betydligt mindre ängsliga än övriga.

Elias Eriksson, som är professor i farmakologi vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg, menar att problemet med SSRI preparat är att det först lanserades som antidepressiva läkemedel, även om de inte har störst effekt där.
– Om man är ledsen av yttre orsaker bör man inte äta sådant här. Det tror jag är ett av de vanligaste felen till överförskrivning, det är att man skriver ut det här till personer som varken har någon depressions sjukdom eller något ångesttillstånd utan som har en nedstämdhet orsakad av yttre omständigheter. Då ska man inte förskriva de här medlen. Däremot vid depression eller ångesttillstånd bör de användas, säger Elias Eriksson till Vetenskapsradion.

Annons
Annons

Han berättar att det har gjorts liknande studier tidigare, bland annat i Sverige.
– Men detta är första gången som man dels har en placebogrupp, dels tydligt kontrollerar att det inte är sekundärt den antidepressiva effekten utan är en oberoende effekt på personlighetsdrag, säger Elias Eriksson, professor i farmakologi vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.