Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Psykiatri

Kollegor viktigt för rehabilitering


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2010-12-17

Annons

En ny avhandling från Linköpings universitet visar att bra arbetskamrater är viktigt för den som kommer tillbaka till jobbet efter en lång sjukskrivning, skriver SVT:s Vetenskapsnyheter.

Åsa Tjulin arbetslivsforskare vid universitetet disputerade nyligen med en avhandling om arbetslivsinriktad rehabilitering. En del av den behandlar arbetskamraternas betydelse.

– När man pratar om återgång till arbetet talar man ofta om en relation mellan chefen och den som är hemma sjukskriven och att de ska finna lösningar tillsammans. Vi ser att det som händer praktiskt är att arbetskamraterna också gör mycket åtgärder och finner lösningar, säger hon.

Det kan till exempel handla om att anpassa arbetsscheman eller att arbetsuppgifter fördelas.

Problemet är att kollegornas insatser inte tycks uppmärksammas av cheferna och det är även ett område där det saknas forskning. Undersökningen har genomförts på några arbetsplatser i Östergötland. Åsa Tjulin säger att underlaget i studien inte räcker för att dra några generella slutsatser för hela landet.

– Vi har gjort kvalitativa intervjuer så det är ett ganska begränsat antal arbetsplatser.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.