Ensamhet farligt för hälsan

Ensamhet farligt för hälsan

Att ensamhet är en lika stor riskfaktor för att dö i förtid som rökning och till och med en större riskfaktor än fetma eller fysisk aktivitet finns det vetenskapliga belägg för. Men nu visar en ny studie att ofrivillig ensamhet kan påverka vår hälsa ända ner på cellnivå.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2015-11-25
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Så som kroppen reagerar på fara, det vill säga med ökade stresshormoner samtidigt som kroppens immunförsvar blir sämre på att hantera bakterie- och virusinfektioner, reagerar även vår kropp ungefär på samma sätt på ensamhet.   

Det kan, enligt forskarna, på längre sikt leda till sämre hälsa samt isolering.

Kroppens sätt reagera på ensamhet kan förklaras ur ett historiskt perspektiv menar Peter Sang, professor på Karoliska institutet och som forskat på de psykologiska effekterna av ensamhet.

Annons
Annons

– Historiskt sett har gemenskap varit människans framgångsfaktor medan ofrivillig ensamhet har inneburit konkret livsfara eftersom den ensamma individen kunde förvänta sig anfall på savannen, av rovdjur eller fiender. Det gällde att antingen fly tillbaka till gruppens gemenskap, eller stanna kvar för att slåss mot fienden och kroppen förberedde sig för detta, säger Peter Sang.

Trots att vi idag lever i en annan typ av värld, långt från farorna på savannen, menar Peter Sang att våra gener är gamla och reagerar som de alltid har gjort.

Är du rädd för ensamheten?

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • -
    2016-01-23 16:40 (3 år sen)

    OFRIVILLIG ensamhet ja. Kanske ska ändra rubriken?

    Det finns många idag som är introverta och jag är en av dem. Jag har även asperger. Jag är gärna ensam, vilket för mig är SJÄLVVALT.


Annons
Annons
Annons
Annons
Annons