Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Psykiatri

Dödsbäddsvisioner kan fungera lugnande

För första gången har några forskare låtit intervjua personer som haft så kallade dödsbäddsvisioner – drömmar eller syner som personer som är nära döden kan uppleva. Resultatet visar att dödsbäddsvisionerna kan fungera lugnande.
Annons

I den amerikanska studien, som publicerats i Journal of Palliative Medicine, deltog 66 personer som alla låg inför döden och som intervjuades om de dödsbäddsvisioner de haft under deras sista veckor i livet, det här skriver tidningen Dagens Medicin.

Vanligt drömma om vänner och släktingar

De vanligaste drömmarna handlade om avlidna släktingar och vänner, vilka också skulle visa sig fungera mest lugnande.

Forskarna är noga med att poängtera att det är viktigt att göra skillnad på dödsbäddsvisioner och delirum som är ett allvarligt tillstånd som kräver medicinering.

Annons
Annons

- I motsats till det visar vår studie att dödsbäddsvisioner oftast är lugnande, realistiska och väldigt betydelsefulla", säger en av forskarna bakom studien, James P Donnelly, i en kommentar.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons