Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Psykiatri

Därför går det inte att kittla sig själv


Publicerad den: 2015-01-12

Annons

Redan 1998 kom den banbrytande studien från University College London som visade att lillhjärnan, som förutspår alla kroppens rörelser, skickar en skuggsignal så fort någon försöker kittla sig själv. Den så kallade skuggsignalen kväver därmed kittlingen i vårt känslocentrum.

Efter den upptäckten har många försökt att lura hjärnan på olika sätt. I ett experiment testade man att manipulera lillhjärnans skuggsignal, och i ett annat lät man magnetiska signaler styra handrörelserna. Dock utan någon större framgång.

Forskaren Jennifer Windt vid Johannes Gutenberg-universität i Mainz har gjort kittlingsstudier på klardrömmare – personer som kan vara i ett tillstånd mellan dröm och medvetande. Men inte heller här kunde försökspersonerna kittla sig själva, och de kunde inte heller förmå andra i drömmen att kittla dem.  

Annons
Annons

Förhoppningen är att studier av det här slaget ska ge nya insikter om psykisk ohälsa.

– Det är intressant att människor med diagnosen schizofreni kan kittla sig själva. Vi tror att det har att göra med saker som vanföreställningar och främmande kontroll över lemmarna, säger George Van Doorn vid Monash University i Australien till BBC.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons