Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Psykiatri

Blyghet kan vara något positivt

Annons

Flickor är i större utsträckning blygare än pojkar. Det har Charlotte Alm, doktor i psykologi vid Linköpings universitet, kommit fram till när hon doktorerat om blyghet där hon bland annat undersökt hur blyga människor uppfattar sig själva. Enligt Alm visar en studie att småbarn som är extremt blyga även fortsätter att vara det upp till 5-6 års ålder. När dessa barn blir äldre och kommer upp i 16-17 årsåldern hänger den extrema blygheten kvar i större utsträckning hos flickor än hos pojkar.
– Vissa saker är mer lämpliga för det ena könet än för det andra. När en pojke är blyg så sticker det ut mer än om en flicka är blyg, säger Charlotte Alm till Nyhetskanalen.se.&nbsp

Hon vill avdramatisera blyghet som karaktärsdrag och menar att blyghet av omgivningen uppfattas som ett problem och görs till något jobbigare än vad det egentligen är.
– Blyghet hänger ihop med nervositet som uttrycker sig genom till exempel handsvett och hjärtklappning i vissa situationer. Det gör att en person tänker ”det här är viktigt och något som jag måste skärpa till mig med”, vilket ju är en bra känsla, säger Charlotte Alm.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.