Antidepressiv medicin ökar inte fallrisken hos äldre

Svenska myndigheter har tidigare rekommenderat läkare att inte skriva ut antidepressiva läkemedel till äldre på grund av fallrisk. Ny forskning från Örebro universitet visar att det i själva verket är bakomliggande sjukdomar samt depression som ökar risken för fallolyckor.

– Det finns inte någon anledning att tveka att sätta in antidepressiv medicin till äldre med hänsyn till fallrisken, säger Jon Brännström, doktorand vid Umeå universitet.

Antidepressiv medicin ökar inte fallrisken hos äldre
Annons

I tidigare studier har man sett samband mellan antidepressiva läkemedel och fallolyckor med fraktur, något som gjort att Socialstyrelsen och Läkemedelsverket också varnat för att skriva ut antidepressiva läkemedel till äldre med fallrisk. Nu visar ny forskning från Umeå universitet att antidepressiv medicin inte ökar risken för fallolyckor bland äldre. I stället kan bakomliggande sjukdomar och depression vara boven i dramat.

– Resultaten talar för att det inte finns någon anledning att tveka att sätta in antidepressiv medicin till äldre med hänsyn till fallrisken. Om den antidepressiva behandlingen är effektiv skulle risken för fallolyckor tvärtom kunna minska, säger Jon Brännström.

Nokturi: Största orsaken till att äldre inte kan bo kvar hemma

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Fler fallolyckor utan antidepressiv medicin

I studien har forskarna följt alla svenskar över 65 år som hämtat ut antidepressiva läkemedel mellan år 2006 och 2011. Det jämfördes sedan med personer i motsvarande ålder som inte använde antidepressiva läkemedel under samma period.

Annons
Annons

Resultatet visar att de som fick antidepressiva läkemedel råkade ut för mer än dubbelt så många höftfrakturer redan innan de påbörjade den antidepressiva behandlingen. Flest höftfrakturer inträffade två till fyra veckor innan personerna började ta antidepressiv medicin. Sambandet var likadant i alla åldersgrupper oavsett kön och för alla typer av antidepressiva läkemedel.

Läs även: 5 tips till dig som känner oro på grund av din hjärtsvikt

Vad vet du om testosteronbrist? Testa dig själv här!

Inte befogat att äldre går obehandlade mot depression

Enligt forskarna är det därför omöjligt att det är den antidepressiva medicinen som orsakade ökningen av fallolyckorna. Mer troligt är att bakomliggande sjukdomar och depression orsakar den ökade risken för fallolyckor.

– Orsaken kan vara både att personer som får antidepressiv medicin har flera andra bakomliggande sjukdomar och att depression i sig ökar risken för fallolyckor. Även om detta är en observationsstudie som inte visar direkta orsakssamband, antyder resultaten att det inte är befogat att låta äldre gå med obehandlad depression av rädsla för frakturer, säger Jon Brännström.

Annons
Annons

Studien publicerades först i den vetenskapliga tidskriften JAMA Psychiatry.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2019-01-4 17:31 (3 år sen)

    Har misstänkte länge att risken att ramla omkull beror på att man sovit dåligt flera nätter i följd ( d.v.s. utan medicin)