Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Psykiatri

Anhöriga till psyksjuka riskerar att själva bli sjuka

Många anhöriga till psykiskt sjuka tar på sig ett stort vårdansvar men får inte den uppbackning från sjukvården som de behöver. I det långa loppet kan den tunga bördan leda till långa sjukskrivningar eller förtidspensionering, enligt ett svenskt forskningsprojekt.
Annons

– Egentligen är vi inte så förvånade över resultaten, men nu har det snart gått 20 år sedan psykiatrireformen infördes där patienter skulle flyttas ut från institutionerna till ett eget boende med öppenvårdsstöd. Men fortfarande finns problemen kvar att många anhöriga får ta på sig ett informellt vårdansvar som sliter hårt på dem. Att det inte blivit bättre på alla dessa år är nog det mest överraskande, säger Eleni Siouta, forskare på Karolinska institutet och en av de som lett studien, till Svenska Dagbladet.

Tillsammans med sina forskarkollegor har hon djupintervjuat föräldrar till barn med psykiatrisk ohälsa, oftast schizofreni. När de sjuka vuxna barnen bott hemma hos föräldrarna har det ofta lett till att de anhöriga tvingats gå ner i arbetstid eller sluta jobba helt. Livssituationen har lett till skilsmässor, isolering och sjukdomstillstånd som depressioner, ångest, utbrändhet, infektioner och hjärtproblem.

Annons
Annons

– De har haft svårt att orka med situationen men inte fått någon uppbackning. Föräldrarna beskriver att det varit svårt att få stöd och hjälp inom öppenvården eller socialtjänsten, de har blivit dåligt bemötta och det har inte funnits någon bekräftande kommunikation. De har inte heller fått någon avlastning eller tillräckligt med information och kunskap, säger Eleni Siouta.

De som mått bäst har, enligt Eleni Siouta, haft något livsprojekt eller socialt umgänge som inte handlar om den sjuke. Nu vill Siouta se att psykiatrin tar fram rutiner för att lyssna på de närstående. 

Annons
Annons

Har du skött en sjuk nära anhörig? Hur påverkade det dig? Kommentera gärna direkt under artikeln. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.