Spelberoende

Spel har alltid lockat, fängslat och roat människor. Enligt bibeln kastade de romerska soldaterna tärning om Jesus kläder. Idag skrapar vi Trisslotter, satsar på hästar, spelar på enarmade banditer eller sitter vid datorn och spelar poker på nätet. För de flesta av oss är spelandet kopplat till lek och underhållning. Och till möjligheten att vinna pengar. För några kan spelandet innebära problem.

Uppdaterad den: 2008-10-02
Uppdaterare: Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Varje år omsätts mycket pengar på spel i vårt land. Genomsnittssvensken spelar för 500-600 kronor/år och storspelaren för 200 000 kronor/år.

Hjärnans belöningssystem

Dopamin är en viktig signalsubstans i hjärnans belöningssystem. Att kemiska preparat, som exempelvis alkohol och nikotin, påverkar dopaminproduktionen är välkänt. Rökarna fortsätter att röka trots de skadliga konsekvenserna, eftersom de blivit beroende av dopaminkicken som kommer då de drar in röken. Senare års forskning visar att samma mekanism – produktion av dopamin – är viktig för att utveckla ett spelberoende.

Det producerade dopaminet ger en stark belöningseffekt av spelandet eller rökandet. Den här belöningseffekten är en del av det primitiva motivationssystemet hos människan. Det har till uppgift att försäkra sig om att viktiga överlevnadsbeteenden så som exempelvis att äta och att ha sex, uppfattas som belönande.

Annons
Annons

Även TV- och datorspelande frisätter dopamin. Hjärnan får en kick av spelandet. Så hjärnan vill gärna ha mer.

De farliga spelen

Riskspel är antingen snabba spel med kort tid mellan insats och utfall – enarmade banditer - och/eller de så kallade skicklighetsspelen där kunskap kan öka vinstchanserna – poker och trav. Spel som är kopplade till speciella miljöer med lockande atmosfär på kasinon eller travbanor är också mer beroendeframkallande än till exempel vanliga lotterier.

Det är lätt att tappa respekten för insatsernas storlek när man inte ser pengarna som satsas, vilket är fallet när man spelar via internet.

Annons
Annons

Hjälp att få

Spelinstitutet i Kiruna bemannar på uppdrag av Statens Folkhälsoinstitut en nationell stöd- och hjälplinje för spelare och anhöriga. Även andra personer som har frågor om spelberoende är välkomna att ringa dit. Telefonnumret är 020-81 91 00. Linjen är öppen på vardagar mellan klockan tio och tjugoett. Samtalet till linjen är kostnadsfritt om man ringer från en vanlig telefon.

Vid Institutionen för beteendevetenskap vid Linköpings universitet pågår sedan flera år en forskningsverksamhet kring självhjälpsträning via Internet. Studier av internetbaserade självhjälpsbehandlingar vid paniksyndrom, social fobi, huvudvärk, tinnitus och depression har tidigare genomförts med goda resultat. Nu ska man även undersöka om spelberoende kan behandlas på detta sätt.


Annons
Annons
Annons