Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Svenska skolelever dricker mindre

Svenska skolelever dricker allt mindre och de regionala skillnaderna minskar. Det visar årets rapport ”Skolelevers drogvanor 2013” som nyligen presenterats av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-12-09

Annons

I rapporten framgår också att elever i södra Sverige fortfarande dricker mest, men närmar sig övriga i landet genom att de också minskat sin alkoholkonsumtion mest.

Under senare halvan av 90-talet ökade alkoholkonsumtionen i hela landet. Störst var ökningen i södra Sverige, vilket inte var särskilt förvånande med tanke på att regionen berördes av de förändrade införselreglerna. Men sedan år 2000/2001 har konsumtionen bland svenska skolelever minskat över hela landet.

Varför förändringen är störst i södra Sverige även nu är svårare att förklara.

Annons
Annons

– Den stora nedgången måste bedömas som oväntad, inte minst nedgången i Södra Sverige och Skåne. Lite tillspetsat kan man säga att unga skåningar – när det gäller alkoholvanor – har större likheter med unga norrlänningar än med unga i Köpenhamn, säger CANs direktör Håkan Leifman i en kommentar.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.