Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Samtal får många att dricka mindre

Annons

Numera ställer över hälften av allmänläkarna och distriktssköterskorna frågor till patienterna om deras alkoholvanor. Enligt forskning sänker en av sex med så kallat riskbruk sin konsumtion om de får frågor om sitt drickande. Det var redan 2004 som Riksbruksprojektet startade, där målsättningen är att läkare och sjuksköterskor i primärvården och företagshälsovården ska lära sig att ställa frågor till patienterna om hur mycket och hur ofta de dricker alkohol. Färska siffror visar nu att omkring 60 procent av alla läkare, sjuksköterskor och barnmorskor fått utbildning i att ha motiverande samtal med patienterna.
– Drickandet minskar hos patienter när vårdpersonal uppmärksammar riskerna med att dricka för mycket. Det borde inte vara konstigare än att fråga om rökning och motion. Man kan också uttrycka det så att patienten inte ska undanhållas viktig information om hur hälsan påverkas av alkohol, säger Svante Pettersson på Folkhälsoinstitutet som leder projektet.&nbsp

En jämförelse mellan 2006 och 2009 visar att vårdpersonal är bäst på att ställa frågor om alkoholvanorna inom företagshälsovården.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons