Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Riskbruk av alkohol vanligast bland unga


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-11-07

Annons

Var tredje ung man och var fjärde ung kvinna dricker sig berusad minst två gånger i månaden. Det är alkoholvanor som innebär en risk för framtida ohälsa och sociala problem, uppger Statens Folkhälsoinstitut, FHI.

Idag startar FHI en nationell uppmärksamhetsvecka om riskbruk av alkohol, med syftet att sprida kunskap och uppmärksamhet om alkoholens roll för ohälsa.

Annons
Annons

Cirka 900 000 personer i åldern 16-84 år beräknas ha riskabla alkoholvanor. Riskbruket är mest utbrett bland unga vuxna i åldern 16-29 år. Statistik från den Nationella folkhälsoenkäten visar att 30 procent av männen och 23 procent av kvinnorna i den gruppen dricker sig berusade minst två gånger i månaden.

– Den som befinner sig i ett riskbruk av alkohol behöver inte ha problem här och nu, men riskerar problem i framtiden. Men så länge det handlar om ett riskbruk och inte ett fullt utvecklat skadligt bruk finns stora möjligheter att göra något åt situationen, säger Ewa Jonsson, utredare.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.