Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Positiva upplevelser av alkohol större hos de med alkoholism i släkten


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-05-18

Annons

Att risken för alkoholmissbruk ökar om en i familjen är alkoholist är sedan tidigare känt. Nu visar ny forskning att om alkoholism finns i familjen ökar ”smaken” för alkohol hos barnen, skriver Dagens Nyheter.

–&nbspVi har gått vidare och undersökt om alkoholen i sig har större dragningskraft hos människor med alkoholism i familjen än den har hos andra, säger Anna Söderpalm-Gordh, forskare på sektionen för psykiatri och neurokemi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

Annons
Annons

Undersökningen visar att det finns en skillnad. Positiva och stimulerande upplevelser av drickandet var större hos de med alkoholism i familjen. Dessutom ville de ha mer att dricka jämfört med de i kontrollgruppen.

I undersökningen deltog personer som hade föräldrar eller mor- eller farföräldrar med alkoholism. De hade själva inga alkoholproblem eller andra psykiska problem. Kontrollgruppen bestod av personer utan alkoholmissbruk.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.