Olika alkoholvanor beroende på var man bor


bessie webb ljusare
Publicerad den: 2011-06-22
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Vad och hur mycket som dricks beror på var i landet du bor. Inför storhelger som midsommar ökar alkoholkonsumtionen markant. Förra året hade systembolaget 2,5 miljoner kunder dagen före midsommarafton.

Alkoholforskaren Mats Ramstedt från Sorad, centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning, har kartlagt hur det dricks i olika delar av Sverige.

Annons
Annons

– Det vardagliga smådrickandet finns inte på samma sätt i norra Sverige, säger han till Dagens Nyheter.

Rapporten är ännu opublicerad men det framgår bland annat att människor bosatta i Norrlandslänen dricker i genomsnitt fem gånger i månaden jämfört med stockholmare som dricker åtta gånger. Men när man väl dricker i Norrlandslänen så dricker man mer. Sätter man hur ofta man dricker i relation till antalet intensivkonsumtionstillfällen (mer än en flaska vin) dricker man något mer i norra Sverige jämfört med södra.

Rapporten visar även på skillnader i vad man föredrar att dricka. I storstan föredrar man rött vin på falska, dyrare viner på box, ros&eacute, champagne och mousserande vin, medan landsbygdsborna föredrar svensk öl på burk, okryddat brännvin, likör och fruktvin.&nbsp&nbsp&nbsp

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons