Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Nya traditioner gör svenskarna till vardagspimplare

Svenskarna går mot strömmen och dricker allt mer alkohol – samtidigt som alkoholkonsumtionen i traditionella vindrickarländer som Frankrike och Italien sjunker kraftigt. Och främst är det de äldre svenskarna som blivit mer förtjusta i att ta sig ett glas eller två.
Annons

– Alkoholkonsumtionen styrs till stor del av priserna och inkomsterna. I dag har pensionärerna det bättre ställt än förut, samtidigt som priset på alkohol i realiteten minskat. Dessutom är det inte alls lika stort tabu bland äldre, framför allt bland kvinnor, att dricka till vardags, jämfört med förut, säger forskaren och alkoholläkaren Sven Andréasson i en intervju med TT.

Sverige ligger fortfarande på lägre nivåer än många andra europeiska länder, men bryter den trend med sjunkande alkoholkonsumtion som syns på andra håll i Europa. I Italien har alkoholkonsumtionen minskat med över 40 procent de senaste tjugo åren, och även länder som Frankrike, Grekland, Tyskland, Portugal, Danmark och Nederländerna visar upp vikande siffror. I Sverige däremot har alkoholkonsumtionen ökat med runt 17 procent mellan åren 1992 och 2012, enligt en rapport från OECD.

Mindre "råsupande" – mer vardagsdrickande

Våra dryckesvanor har förändrats även på andra sätt. Som Sven Andréasson uttrycker det: Vi ”råsuper” mindre på helgerna nu för tiden men smådricker mer i vardagen. Han menar att detta kommer att leda till att en allt större grupp utvecklar ett alkoholberoende.

Annons
Annons

– Visserligen tar sig alkoholen mindre häftiga uttryck om konsumtionen av sprit minskar till förmån för vin eller öl, men om fler kommer in i ett regelbundet drickande hamnar också fler i ett beroende som kan resultera i problem på arbetet eller i relationen. Mängden elände per liter alkohol är densamma, säger Sven Andréasson.

Så mycket ren alkohol konsumerades per person år 2012

Estland 12,3 liter
Frankrike 12 liter
Tyskland 11 liter
Finland 9,8 liter
Snitt OECD 9,1 liter
Sverige 7,3 liter
Norge 6,4 liter
Italien 6,1 liter

Så mycket har alkoholkonsumtionen ökat 1999-2012

Annons
Annons

Estland 57,7 procent
Norge 36,2 procent
Sverige 15,9 procent
Finland 10,1 procent
Snitt OECD - 2,5 procent
Tyskland - 20,3 procent
Frankrike - 23,6 procent
Italien - 42,5 procent

Källa: OECD

Dricker du mer nu än tidigare? Kommentera gärna direkt under artikeln. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-05-18 20:21 (9 år sen)

    Precis vad jag konstaterade idag. Jag dricker lika stor volym vin, typ 2 glas 25 cl. Fast oftare.

    Fast nu är jag pensionär. Men det står överallt att pensionärer ökar sitt drickande.
    Så sant.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.